Frågor och svar om graviditetstest

29 Nov 2012, 14:00 293
Annat, 0 år
Question


Hej.
Jag är orolig för att jag skulle kunnat bli gravid. Jag har inte haft sex, men min pojkväns försats har varit i mitt underliv. Han har alltså inte fått utlösning.
Jag vet att det finns spermier i försatsen också och det är därför jag är rädd.

Hur stor är chansen att jag kan vara gravid?

Tack för svar.

Tjej, 16

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Precis som du skriver kan det finnas spermier i försatsen och jag kan inte säga hur stor eller liten chansen är att du blivit gravid. För att ta reda på du är gravid kan du gå till en ungdomsmottagning, mödravårdscentral (MVC) eller en vårdcentral och göra ett graviditetstest. Det finns även graviditetstest att köpa på apotek, i många mataffärer eller på internet och då kan du göra testet hemma.
Ett test visar om du är gravid redan samma dag eller några dagar efter att du skulle fått din mens.

Det finns många olika sätt att skydda er mot en graviditet och vill du och din pojkvän läsa om detta kan ni gå in på UMO:s hemsida via den här länken http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/

Ta hand om dig!
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar