Frågor och svar om kompisrelationer

1 Dec 2012, 16:00 306
Tjej, 17 år
Question


Hejsan. Jag har haft en vän nu ett tag som varit snäll mot mig och vi har umgåtts ganska mycket. Vi träffas nästan varje dag. På senaste tiden har personen förändrats ganska mycket och dens "sanna och osäkra jag" börja komma fram. Personen är väldigt ärlig som person men nu har det gått för långt. Personen säger alltid elaka saker mot mig, skriver om mig på nätet och blir jättearg så fort man på något sätt (utan att man menat något speciellt) säger nåt som triggar igång den. Vad jag har dragit för slutsats om personen är att den är väldigt osäker på sig själv, personen vet att den har problem, men personen har en tendens att ge det som ursäkt så fort den gör det. Personen trycker iväg alla som betyder något för den, för att den är rädd. Jag vill att personen ska fatta att den inte kan fortsätta med det. Personen har nämligen mått dåligt och så, så den har lätt för att starta bråk. Det som är så svårt för mig nu är att jag inte vet vad jag ska göra härnäst. Jag vill inte låtsas som att allt är okej. Jag vill säga att personen inte får behandla mig såhär. Men hur ska jag säga det och visa det? Jag kan ju inte ignorera den. Personen mår väldigt dåligt fortfarande och jag har bett personen att söka hjälp hos en psykolog. Frågan är vad nästa steg blir, vill säga "så här är det," och säga allt som personen gör mot mig inte är okej. Men vet inte vad dom rätta orden är än. Vad ska jag göra? Vill verkligen rädda vänskapen, jag bryr mig om våran vänskap. Tacksam för svar :)

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Det du skriver är inte lätt att förhålla sig till. Det gäller att ha rätt kunskaper om hur man ska agera så det inte förvärrar problemet istället. Dom viktigaste sakerna att tänka på är att inte stressa sig fram, utan man ska ha tålamod med denna person, vilket krävs ett bra psyke hos dig själv för att klara det. Den andra saken är att försöka snappa upp de tecknen som din vän kanske smyger in i olika samtal eller beteenden som gör att du kan få en mer bild av vart problemen ligger. Det är svårt att förklara hur man får bättre kontakt med en person, eftersom allt handlar om individuella lösningar för just den personen det handlar om. Man får testa lite olika saker man tror kanske fungera.

Men vi ska nog utgå ifrån att din vän har dålig självkänsla och detta kan man få bra hjälp med, tex självhjälpsböcker av Mia Törnblom. En av de viktigaste sakerna är att hon långsamt ska skapa ett bättre förtroende för dig. Jag tycker du ska testa med att skriva ett mail/brev till vännen och förklara exakt hur du ser på saken och att du märker att något inte står rätt till med hennes måeende. Du har nog helt rätt med att vännen behöver gå och prata med någon psykolog eller liknade, men detta kan ta lång tid att få din vän att inse det.

Uppskatta din vän på alla sätt du kan tänka dig, för att sakta bevisa för den att du faktiskt bryr dig av ditt hjärta. Jag beundrar dig som faktiskt kontaktar oss/mig och faktiskt vill kämpa trots hennes elaka beteende mot dig. Det är inte alla som skulle varit kvar och det är fler sådana som du och jag som behövs mer av. Problemet när man har en vän som mår dåligt och man försöker hjälpa den är att man ibland kan ta för mycket ansvar så att det går ut över dig själv. Därför är det viktigt ibland att du själv tar en paus och gör något som du själv uppskattar, så att du inte går ner dig själv i allt. Som jag sa innan, det krävs bra kunskap och psyke för att klara en sådan sak.

Felen många gör är att man uttrycker orden "jag lovar att jag inte ska säga till andra" för att få personen att säga saker. Personen kanske uttrycker att den vill ta sitt liv och där sitter man i en ond cirkel, för berättar man för någon så har man förstört förtroendet och berättar man inte kan det i värsta fall gå så långt att personen lyckas ta sitt liv. Därför ska man ALLTID förklara för personen att det personen säger kommer stanna mellan er om det inte handlar om fara för personens liv eller liknade som är nödvändigt att berätta för någon vuxen om. Nu är det ju inte alls säkert det handlar om det, men att man tänker på att faktiskt inte lova för mycket. Då är det även viktigt att förklara att man inte kan bära en sådan tung sak för sig själv utan att få ta hjälp av en vuxen.

Skriv ett brev/mail till personen och berätta dina känslor och tankar.
Gör saker som gör att ni kommer ännu närmare varandra och stressa inte fram ett förtroende.
Tipsa om självhjälpsböcker som den kan läsa.
Du har helt rätt att personen säkerligen är rädd för att folk ska komma in för nära på livet, bevisa för vännen att man inte behöver vara det. Ni kan ju göra olika utmaningar för personen tillsammans för att bevisa.

Skriv till mig igen och berätta hur det går, så kan jag fortsätta coacha dig! Du verkar vara en fin omtänksam 17 årig tjej som vill din väns bästa!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar