Frågor och svar om självmordstankar

3 Dec 2012, 12:00 148
Tjej, 13 år
Question


Jag vill inte leva längre! Jag skär mig, Mår dåligt som fan. Ingen bryr sig om mig! JAg vet inte vad jag ska göra?!?! Jag försökte ta livet av mig för nån vecka sen men vågade inte! Så hjälp mig snälla!!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Det gör ont att se att du bara är 13 år och har dessa tankar. Du har hela livet framför dig till att få ett bättre liv. När man är så ung har ju livet knappt ens börjat. För att hjälpa dig rätt måste ju jag få mer information om dig och din bakgrund till dessa tankar och beteende. Men det finns alltid hjälp att få för dessa tankar och det finns någon som bryr sig, det svåra är bara att hitta dom rätta personerna. Du ger ingen information om du testat att gå till skolkuratorn eller om du haft tankar om att besöka BUP eller ungdomsmottagningen. Där kan du få bra och rätt hjälp för detta för det är allvarliga tankar du har som man måste få hjälp ifrån utifrån.

Du behöver helt enkelt hitta någon vuxen att prata med, en lärare, kuratorn, eller någon annan. Du kan inte fortsätta ha dessa tankar för dig själv, det kommer bara gå längre och ett bra steg var ju att du kontaktade oss/mig, för det är ett bra tecken på att du faktiskt vill ta emot hjälpen som finns. När man är 13 år kan man alltid lösa problemen som finns i sin omgivning som det finns goda hopp om detta.

När det gäller dina självskador ska man tänka på att detta är ett beteende som man blir beroende av, så att söka hjälp direkt är därför nödvändigt. Tänk också på att dina ärr alltid kommer finnas på din kropp oavsett hur många år som går. Ett bra sätt att sluta skada sig är att hitta någon som kan ersätta detta, tex är det bra att måla/rita, skriva, gå en promenad, lyssna på musik, slå en kudde. Allt för att hitta andra kortsiktiga lösningar på din frustration och ångest som du förmodligen har.

Du kan alltid kontakta mig igen för stöd!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar