Frågor och svar om bråk

3 Dec 2012, 13:00 254
Annat, 0 år
Question


Vet inte hur jag ska börja, men jag kan börja med att säga att allt handlar om pappa och en kille jag gillar. Jag är snart 16, killen är om nån månad 23, han bor ca 65 mil ifrån varandra.

Problemet är att jag inte får träffa honom för pappa, ska obs. att jag gjort det ändå en gång på ett lov, och det är pappa helt omedveten om. Jag har även varit tvungen att ljuga om hans ålder, då jag bara får träffa killar som högst är 20, så säger att han är 19 strax 20. En annan sak som är bra och observera med är att, om han flyttar ner hit (han söker jobb i den del av landet jag bor bara) så kan jag få träffa honom.

Kan även berätta att pappa är ensam vårdnadshavare, ifall ni skulle undra varför jag inte nämner mamma.

Jag ville att pappa skulle ändra sig, så för 3 veckor sedan ca sluta jag prata med honom, då jag tror det är mer effektivt och sårar mer när man inte får kontakt med någon personligen. Jag lurade honom i helgen genom att skriva en lapp, att jag skulle träffa killen. Då säger pappa att jag säkert ljuger och bara kommer sticka till en kompis, och att killen aldrig skulle vara så dum och åka så långt för mig. Hans reaktion var positiv på så sätt att han aldrig kommer tro han åker ner, och negativ på så sätt att han fortfarande inte accepterar killen.

Nu har jag börjat köra en ny taktik, att bråka varje kväll, tills han ändrar sig, då min pratstrejk inte funkade. Har gjort det två kvällar nu, och han har hotat med att socialen får ta hand om mig, eller nått ungdomshem om jag fortsätter, kan hanligen göra så? bara för vi tycker olika om en sak. Vi borde egentligen prata med någon psykolog istället ju. Jag kommer verkligen ingenstans, mer än att jag får höra: när du är 18 får du göra vad du vill, men tills dess bestämmer jag! det triggar bara mig ännu mer att skita i vad han säger.

Snälla, tror jag insett att denna killen är nått värdefullt, så vad i hela universum ska jag göra och ta mig till?????

vill inte att min plan sker, som jag har till sommaren, om han inte ändrat sig, att jag rymmer till killen.

Svar
Kenny Johansson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Visst är det så att det finns en viss årlderskillnad på dig och din kille. Och När man är 23 så är man vuxen, man betsämmer över sig själv och man bor kanske inte med sina föräldrar längre och jobbar kanske.
Men om man är 16år som du är just nu, så bestämmer man inte allt helt själv som din pappa säger så är det han som ansvar för dig tills det att du är 18. Men man kan många gånger känna att man klarar sig själv och kan ta rätt beslut själv ändå, så det är inte så konstigt att bråka med sina föräldrar ibland.

I lägre ålder så märks åldern av tydligare än när man blivit äldre. Någon som är 40 och 47 känns det inte så stor skillnad mellan men 16 och 23 är annorlunda. Då är en vuxen och får köpa sprit, köra bil, bor själv och en annan bor hemma, går i skolan och skillnaden känns som större om du är med vad ja menar? :)

Men! Det som är viktigast är hur man mår. Hur man behandlar varandra. Det viktigaste är att ta hand om varandra och inte sårar och göra den andra illa.

Jag tycker att du ska vara helt ärlig mot din pappa. Ljug inte om åldern på din kille för va ska ända om han då går med på att du träffar honom och han sen får reda på att han inte är 20 uta 23? Då blir det nog dåligt igen kan ja tänka mig.

Om din kille vill träffa dig så borde han också träffa din pappa och prata med honom. Om han är beredd på att ta väl hand om dig så borde han visa och förklara detta för din pappa. Så han kan se att din kulle är en bra kille som tycker om dig. Annars kan din pappa vara orolig, om han inte vet vem du träffar så långt borta. Han är ju ansvarig för dig och bryr sig om dig. Han vill nog bara att du ska ha det bra och inte bli sårad. Men sen visar man kanske inte det så bra alltid också blir det fel och så bråkar man istället.

Taktiken att bråka med din pappa är inte bra. Det löser inge att bråka på det viset. Inte heller att rymma eller ljuga. Det löser inga problem, det skjuter bara fram dem och gör dem kanske värre.

Så var helt ärlig! Säg precis som det är och få din kille till att träffa din pappa så han kan visa att han inte är farlig utan är en bra kille och att ni tycker om varandra. På det viset kan din pappa ändra sin bild killen och kanske tycker att det är okej att ni ses.

Lycka till
Ta hand om dig
/Kenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar