Frågor och svar om pengar

7 Dec 2012, 14:00 253
Annat, 0 år
Question


jag är en tjej på 16 år och jag bor ensam med min mamma, vi lever på socialbidrag. min mamma är sjuk och kan inte jobba. jag mår jätte dåligt över att inte kunna köpa kläder en gång i månaden och att jag aldrig har pengar till att göra roliga saker med mina kompisar eller att jag aldrig ens kan köpa något jag behöver. detta gör att jag får ångest om dagarna och är jätte deprimerad. jag ska egentligen gå i första ring på gymnasium, men att gå i gymnasium funkar inte just nu för mig på grund av min ångest och deprimation. så jag stannar hemma på dagarna och gör ingenting.

Jag undrar om jag kan få ett jobb t.ex på helgerna eller någon gång i veckan UTAN att socialen ska dra dom pengarna som jag tjänar? för dom drar all inkomst utöver extistensminimum.

Tack.

Svar
Kenny Johansson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Ja, om du är 16 år så kan du skaffa dig ett extra jobb och tjäna egna pengar. Det kommer inte räknas till din mammans existensminimum men man räknar underhållsstöd och barnbidrag. Man räknar bara bort om man tjänar mer än 22000 (om jag inte missminner mig) per termin. så det är iallafall ganska mycket pengar man kan tjäna extra!

Sen vad gäller att man mår dåligt och ångest så behöver det inte hjälpa att vara rik eller ha mer prylar. Det är kul med saker men det gör inte alltid människor lyckligare.

Om man inte går i skolan så får man inget studiebidrag och då missar man 1050kr, om familjen har dålig ekonomi så kan man få upp till 855kr extra i studiebidrag. Så det kan vara 1900kr ungefär som du går misste om för att inte gå i skolan.

Vad jag menar är att det inte är hopplöst utan det finns en möjlighet för dig att ha mer pengar så du kan göra mer roliga saker och köpa nya kläder. Men du måste kanske våga ta hjälp av någon som kan få dig att må bättre så du kan gå till skolan igen och söka ett extra jobb och göra saker om dagarna. Det finns kurator på skola om ungdomsmottagningen som är jättebra!
Det är viktigt att göra saker för att må bra. Gå i skolan, träffa kompisar. Har man ångest så är motion viktigt och en prommenad om degen dämpar mycket av dem tråkiga tankarna.

Man kan tycka att livet är orättvist ibland och att många andra får mycket saker som man själv vill ha. Men att jobba ihopa till något på egen hand är så mycket bättre. Det ger en skön kännsla och man mår bra av det! Man lär sig så mycket, otroligt mycket på det! Om man bara få saker som man pekar på så lär man sig knappast något bra och det känns inte alls lika bra att ha dem prylarna.

Lycka till med allt!
Ta hand om dig

/Kenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar