Frågor och svar om stress

19 Dec 2012, 20:00 706
Annat, 0 år
Question


Hej, jag har ett litet problem
det är så att ibland eller väldigt ofta så brukar jag bita bort bitar på kinden (innanför) och jag gör väldigt konstiga miner när jag gör detta, det ser inte okej ut eftersom jag kan göra det när som helst och varsom helst. jag vill gärna sluta med att göra detta men jag vet inte vad jag ska göra för att sluta. jag har försökt att inte tänka på det men det slutar alltid med att jag biter igen utan att jag märker det i några sek. Det gör ont när jag gör detta och det kommer massa blod som jag sen måste svälja ner igen. ibland spottar jag ut blodet.

Jag vill jätte gärna sluta!! eftersom jag vill inte ha sår innanför munnen.!

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

HejP!

Jättesvårt att svara på vad du skall göra för att låta bli, när du nu biter dig i kinden fast du inte tänker på det.
En början kanske är att så fort du märker vad du gör, omedelbart sluta och tänka: Åh, vad bra att jag kom på det NU. Innan jag hunnit bita mer....

Vad jag menar med det är att försöka vända på "misslyckandet" att bita, till att "lyckas" sluta bita. Om man försöker se det positiva är det lättare att lära något, än om man bara anklagar sig själv och tycker att man misslyckas.
Gör du det till något bra varje gång tror jag det blir lättare och lättare att "komma på" att du håller på och biter dig, och sluta allt tidigare.

jag vet ju inte så mycket om hur du har det för övrigt. Bara bita i kinden kanske inte är ett så väldigt stort problem. Finns det andra saker du också gör, eller tänker, fast du helst vill låta bli? Ibland kan drabbas av något som kallas tvångstankar/handlingar och då kan man få hjälp både med terapi och med mediciner, i så fall tycker jag du skall kontakta vårdcentralen.

Sedan kanske du skulle ta och gå till en doktor som kan titta efter så att det inte är någon liten bubbla eller så som irriterar i munnen.....då är man ju ofta där och biter på den.
Lycka till!

Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar