Frågor och svar om depression

19 Dec 2012, 20:00 153
Annat, 0 år
Question


Tjenare!
Jag vet att många människor säger att de upplever att de har ett stort mörker inom sig. De kan känna mycket kärlek och så men ändå finns det ett väldigt stort mörker inom dem. Vad bör dessa personer göra och vad beror detta mörker på?

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej A!

Det finns många olika anledningar till att man kan känna ett stort mörker inombords. Man kan ha varit med om hemska saker som kastar sin skugga över hela ens liv, man kan ha förlorat någon eller något som betydde mycket för en. Man kan drabbas av en sjukdom som kallas depression, eller man kan vara en sådan person som kanske alltid har lite svårt att känna glädje. Vissa människor lider svårt av att man inte tycker sig hitta mening och innehåll i livet, andra känner sig ensamma och utanför mänsklig gemenskap.
Eftersom det finns så många olika orsaker går det inte att ge ett generellt svar på vad dessa personer bör göra, utan det bästa är nog om den som känner så, söker upp någon att samtala med och försöka ta reda på vad just hans eller hennes mörker beror på, så kan man kanske också se vad som kan göras. Om man går till en kurator, em psykolog, en präst, en diakon eller en klok vän kanske inte spelar så stor roll, huvudsaken är att man inte sitter ensam med tankarna om mörkret, utan att man är två som tillsammans kan tänka vad som kan göras.

Lycka till!

Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar