Frågor och svar om akut p-piller

23 Dec 2012, 00:00 272
Annat, 0 år
Question


Lite bakgrund: Det är så att jag är väldigt intresserad av en kille och det är inte allt för otroligt att vi har sex inom en snar framtid. Jag funderar bara på hur vi ska skydda oss. Jag är helt oskyddad just nu, äter inga piller eller liknande. De gånger jag och mitt ex hade sex använde vi kondom men det gick sådär. Jag gillar inte att använda kondom, inte killen jag är intresserad av heller. (lite naivt kanske)

Frågan: Hur skulle det vara om jag bara använde mig av akut-p-piller? (och självklart vara noga med att ta det snarast möjligt). Alltså så länge vi inte har sex på regelbunden basis. De eventuellt första gångerna då. Om det blir på regelbunden basis förstår jag absolut att jag ska fundera på andra alternativ.

Ska poängtera att vi båda har testat oss för könssjukdomar och att vi inte har några sådana.

Tjej, 19

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej,
på http://www.umo.se kan du läsa om de olika preventivmedel som finns. Har du varit på en ungdomsmottagning? Annars skulle du, om du vill, kunna boka en tid för att prata om preventivmedel med någon där. De kan där ge råd och information om hur de olika preventivmedlen fungerar. Där brukar de även kunna skriva ut recept på till exempel p-piller, eller hjälpa till med andra preventivmedel. Man kan även gå till en vårdcentral eller hud- och könsmottagning och få råd om preventivmedel.

Akut-p-piller ska bara användas som en nödlösning och inte som ett regelbundet skydd mot graviditet.

Ta hand om dig,
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar