Frågor och svar om utseende

24 Dec 2012, 20:00 232
Tjej, 17 år
Question


Mina föräldrar skiljdes när jag var 4 år. Ända sedan dess har det varit stora bråk, varje jul varje påsk, hela tiden. Pappa träffade en ny tjej för ungefär 10 år sedan och hon får mig att må ännu sämre, speciellt på senare tid och sedan jag fick en lillasyster för 3 år sen. Det känns som att hon inte älskar mig och hon ger mig aldrig komplimanger, ibland om jag har tvättat hennes kläder åt henne eller vad som helst så kan jag höra pappa viska till henne att hon ska säga tack ens... Hon ger mig ofta kränkande kommentarer och det är inte bara jag som reagerat på detta utom även flera andra i min omgivning.. För ungefär två år sedan började jag hetsäta när jag kom hem från skolan och sedan började jag spy upp det. Sen tog det ett tag innan jag började spy igen men jag fortsatte äta... Jag vet att jag inte är överviktig utan jag ligger på normalvikt men jag är väldigt missnöjd med mig själv och skulle gärna vilja gå ner 10 kg, jag har redan gått ner 5. När jag är mätt mår jag dåligt och får ångest över mig själv så då kräks jag. Jag vet inte varför men min kropp har börjat göra kräkningarna åt mig, jag behöver inte längre stoppa mina fingrar för att kräkas utan det räcker att jag äter mycket och känner ångest så kan jag få fram kräket av sig själv. Jag vet självklart att det här inte är bra. Men fram tills idag kändes det inte som att det var en så stor grej men sen hittade pappa pepparkaks burken som i stort sett var slut för att jag hade ätit upp den, jag kräktes såklart efteråt men när pappa frågade om jag hade kräks så erkände jag såklart inte... (Han vet att jag gjorde det förut men jag lovade att sluta) det känns som om jag är två personer, en på skolan och en när jag är ensam. Runt folk är jag alltid den glada tjejen med bra betyg och höga krav, klär mig bra och tar hand om mitt yttre. Det är ingen som verkligen vet hur jag ser ut på insidan. Vad ska jag göra? Hjälp mig... Jag vill sluta kräkas och framför allt sluta hetsäta så att jag kan fokusera på att träna och gå ner i vikt och bli glad och nöjd över min kropp.

Svar
Arlene Chelsea Larsson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej på dig!

Din pappas nya tjej låter som en väldigt omogen vuxen och det är väldigt tråkigt att din pappa måste säga till henne att tacka dig när du gjort något snällt. Du borde prata med honom om att du känner dig oälskad och att förhållandet till henne är ett problem, eftersom hon kritiserar dig så mycket. Inte konstigt att du mår dåligt, när det är så jobbigt hemma, tänker jag.

Att du håller upp den här "duktiga flickan" fasaden i skolan och säger att du inte behöver gå ner i vikt men samtidigt har så mycket ångest över ditt utseende att du hetsäter och kräks är ett väldigt tydligt tecken på bulimi, en ätstörning som kan ha väldigt farliga konsekvenser. Det är också något du kanske borde prata med din pappa om: att du inte alls har slutat spy och behöver hjälp att sluta. Han kanske kan hjälpa dig få kontakt med en kurator eller psykolog med inriktning på ätstörningar om du känner att du inte kan ta kontakt med skolkuratorn eller skolsköterskan själv?

Det är starkt, JÄTTESTARKT, av dig att du insett att du VILL sluta kräkas och hetsäta utan ha en sund relation till mat, träning och utseende. Om din pappa inte kan hjälpa dig att styra upp problemen borde du gå till ungdomsmottagningen och be att få prata med en kurator. Dom vet hur du kan få bukt med ätstörningarna. Hoppas jag kunnat hjälpa dig på något sätt.

Ta hand om dig!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar