Frågor och svar om tankar om döden

27 Dec 2012, 17:00 177
Annat, 0 år
Question


Hej, jag undrar om detta är normalt, jo det är så att när jag en dag satt vid datorn och surfade lite så börjar jag höra en röst bakom mig som säger mitt namn, jag svarar med att säga ja? och undrar vem det var, jag undrar om det var min bror eller mamma,pappa som sa något, men det var ingen av dom som sa mitt namn. Sen en annan gång så sitter jag och lyssnar på musik, jag har inte såhögt i lurarna. Just då så hör jag någon säga mitt namn igen och då svarar jag med ja? igen, och frågade samma sak om det var någon som ville mig något, ingen sa att det var dom som sa mitt namn. Då undrar jag om det är ... andar? eller om jag är påväg till den galna delen.

Sen så är det en annan grej jag undrar över, finns det andar/spöken i det levande livet som inte har "korsat" vägen till dom döda? tror du?

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej C!

Det händer så mycket saker omkring oss som vi inte förstår. Gränserna mellan vad som "är på riktigt" och vad vi "inbillar oss" är inte så tydliga och klara som vi vill tro. Ofta handlar det om hur vi tolkar saker som händer, Vi kan höra ett ljud eller se någonting som vår hjärna tolkar lite annorlunda än vad någon annan skulle gjort om han eller hon hört/sett samma sak. Ibland kan man uppfatta det som att vårt inre, eller vårt undermedvetna, försöker säga något till oss, få fram ett budskap till oss. Något vi redan vet och som finns där, men inte är så uppenbart att vi inser det med en gång.
I Bibeln och i den kristna litteraturen finns flera exempel på människor som hört Guds röst tala till dem. Ofta har det då varit att de hört sitt namn och först inte förstått vem det var som försökte säga dem något. När det upprepats några gånger, brukar personen i fråga så småningom få klart för sig vad det handlar om.
Kanske kan man tänka att de här bägge exemplen snuddar vid varandra, kanske kan Guds röst också finnas som en del inom var och en av oss? En del som vi alldeles för sällan lyssnar på?? Men som har väldigt viktiga saker att säga oss.......

Om det finns sk "andar" som har dött, men ändå finns omkring oss och kan prata med oss, vet jag faktiskt inte, men jag tror inte det. Jag tror att vi får komma till Gud när vi dör och då finns ingen anledning att dröja sig kvar på jorden längre. Inte heller tror jag Gud behöver använda sig av "andar" för att prata med oss utan kan kommunicera direkt med var och en av oss.

Om de här ljuden bara var en enda gång, kan man kanske tänka att det inte var så viktigt, oavsett om det var "inbillning" eller "andar" eller Guds röst i ditt eget inre, men om de kommer tillbaka om och om igen, kanske du behöver fundera över om det är något speciellt de försöker säga till dig.

Skulle ljuden/rösterna däremot vara elaka/otrevliga/hotande kan det handla om hallucinationer, vilket är ett symtom på att man håller på att bli sjuk och kanske behöver ta medicin, och då skall du söka hjälp på din vårdcentral eller inom psykiatrin.

Allra bäst vore väl om det kunde finnas någon klok människa i din omgivning som du kunde prata med, tex en förälder eller lärare, så kan ni tillsammans fundera över vad det kan handla om och om du behöver göra något åt det.
Allt gott!
Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar