Frågor och svar om cannabis

30 Dec 2012, 16:00 239
Tjej, 17 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 17 år som har panik och inte riktigt vet vart jag ska vända mig! Jag har under några års tid använt mig av Cannabis. Men det senaste halvåret blev det dagligen, från morgon till kväll. Jag går nu på en beroendeklinik och har varit ren i snart tjugo dagar. Men min kompis därimot. Hon var helt ren och hade aldrig prövat droger tills hon började umgås med mig. Då jag drog ner henne i den skiten, hon började röka med mig dagligen och nu när jag slutat så har hon fortsatt. Nu röker hon inte bara längre, hon tar även ecstasy och massa annat skit. Hon rasar i vikt, hon äter inte längre, skiter i skolan och sjunger inte längre som är hennes största intresse. Det ända hon gör är att ständigt sitter hög. Jag får panik, jag har sånna jävla skuldkänslor för det var jag som drog ner henne i detta. För hon har alltid varit den "skötsamma" tjejen som alltid älskat skolan, haft bra betyg och mått väldigt bra. Jag vet inte vart jag ska vända mig. Hon behöver hjälp och jag har sagt det till henne men hon ber mig endast att dra åt helvete när jag säger åt henne. Vadfan ska jag göra?

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Låt mig först berömma dig för att du tagit det där viktiga steget att sluta.
Vad jag förstår är inte din kompis där än.

Jag har förståelse för de skuldkänslor du känner men vi får aldrig beröva andra människor deras egna val.
Samtidigt är det bäddat för konflikter om du är på väg ifrån droger medan din kompis är i förälskelsefasen.
Det låter som du verkligen gjort allt det du kan så här långt och det är min övertygelse att hon i djupet av sig själv förstår att du vill henne väl.

Vad vi vet är att den som är anhörig ibland mår sämre än den som missbrukar. Det kan vara sonen, föräldern, partnern eller den goda vännen som står bredvid den som utsätter sig.

Detta är oerhört påfrestande. Det är som att se ngn man älskar gå på en svag is. Problemet blir här ofta att de som står bredvid bara blir svagare och svagare.
Tar på sig mer och mer skuld och slutligen finns risken att man bara deltar i snurren runt den som drogar och möjliggör fortsatt bruk.
Det är viktigt att du förstår att du har rätt att må bra fast hon mår dåligt. Att ha koll på vilka gränser du måste sätta upp gentemot henne är också en viktig sak att fundera över.
Är det ok att ngn ber en dra åt helvete?

Lycka till och tveka inte att ringa till oss på Ersta Vändpunkten. Vi är vana vid att prata om Er situation.

God fortsättning
Ersta Uffe

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar