Frågor och svar om kompisrelationer

31 Dec 2012, 19:00 175
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag har alltid haft dåligt självförtroende/självkänsla, det blev bättre ett tag men nu när jag har börjat gymnasiet är det värre igen. Har börjat jämföra mig med alla andra tjejer: kläder, intressen, personlighet..allt. Mår jättedåligt av det. Kvällen innan funderar jag länge och väl på vad jag ska ha på mig imorgon i skolan. Innan jag säger någonting tänker jag igenom det så att det inte kan tolkas som om att jag menar någonting illa på något sätt.

I klassen är vi tre tjejer. Dem två är jättebra vänner. Jag hade också kunnat vara bra vän med dem men grejen är den att..min pojkvän har varit otrogen - och hon är en av de andra tjejerna i klassen. Hon vet inte vem jag är, så jag låtsas helt enkelt vara vän med henne. Det känns inte alls bra..men vad har jag för val? Hur konstigt skulle det inte vara om jag berättade vem jag var och visade att jag inte alls tycker om henne. Då skulle ingen av tjejerna prata med mig..och jag vill verkligen gå på det programmet och på den skolan som jag går på, så vill helst inte byta.

Har även slutat umgås med andra vänner. Förut kunde jag umgås med vänner hela tiden, nu vill jag bara hem.
Jag tycker helt enkelt att alla andra är mer värda och är bättre än mig.
Vet inte vad jag ska göra..

Svar

Hej tjejen,

Vill börja med att säga att jag hoppas att du inte längre är tillsammans med den killen som varit dig otrogen.

När man hamnar i en situation som innebär massor utav nya människor och man från början kanske är lite blyg och har sämre självförtroende, är det lätt att man utan sitt "skyddsnät" hamnar i samma mönster igen, även om man jobbat på sina utmaningar.

Det kanske kan vara bra att börja återuppta kontakten med dina vänner. De kan tillföra ditt liv glädje och uppmuntran. Eftersom att du känner dig som du gör tillsammans med dina klasskamrater är det viktigt att du börjar bygga upp ditt självförtroende igen. Hur gjorde du sist? När vi tidigare gjort ngt som fungerat är det dumt att inte ta fram den kartan igen för att se hur man kom dit. Ta dig en funderare och tänkt igenom vad som gjorde att du mådde bättre sist och om du kan göra det igen?

Lycka till!!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar