Frågor och svar om krav

2 Jan 2013, 16:00 227
Annat, 0 år
Question


Hejsan, jag har ett "litet" problem med min mamma. Jag tror hon har ngt tvångssyndrom eller liknande som har blivit värre den senaste tiden, och det känns som det styr mitt liv..

Hon har ALLTID varit överkänslig när det gäller lukter. Jag får aldrig ha på mig nåt som luktar parfym, använda parfym, vara på ett ställe där det (enligt henne) luktar parfym, ha doftljus, använda smink som ej e köpt på apoteket och är 100 procent luktfri.
Och jag bara MÅSTE duscha och tvätta mina kläder minst 2 gånger om jag har varit hos någon för det luktar tydligen parfym där.

Jag har alltid gjort som hon har velat sen jag var liten, men nu orkar jag inte längre. Det känns så överdrivet och det blir bråk om det hela tiden. Vi får inte ens köpa in nya möbler för det luktar trä av dom.

Jag hade tänkt att vänta tills jag flyttar hemifrån och ha ett normalt liv då, men det är först om 2 år.

Hur får jag henne att lugna ner sig?? :(

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej F!

Det låter ju som om ni har ett ganska stort problem i din familj. Utan att kunna uttala mig om din mamma har något slags sjukdom eller inte, verkar det som om du känner dig väldigt begränsad och frustrerad över de krav hon ställer på dig och den övriga familjen(?).
Du behöver definitivt få resonera med någon utomstående om detta. Att få din mamma att förstå att kanske är hon som behöver hjälp kan nog ta lite tid....och under tiden är det viktigt att du får det stöd och den hjälp du behöver för att orka med situationen. Både för din egen skull och för hennes.
Går du i skolan? Skolsköterskan/kuratorn? Ungdomsmottagningen, kurator på vårdcentralen eller kanske till och med någon på socialkontoret, det finns socialarbetare som arbetar speciellt för barn som av olika anledningar har det trassligt/påfrestande hemma.
Men vänta inte, ni har ju haft det så här så länge och jag tror inte det blir bättre av sig självt i brådrasket.
Lycka till!

Karin Borgström

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar