Frågor och svar om tankar om döden

2 Jan 2013, 17:00 231
Annat, 0 år
Question


Vad händer när man dör? Asså, lever vi vidare eller ligger vi nere i jorden o kan inte gör något mer?? Kan ni svara på en sådana fråga??

Jag har hört många människor som haft nära döden upplevelser är det sant eller inte??

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej B!

Ja du,den som det visste. Den skulle fått nobelpriset många gånger om!!
Men allvarligt talat är det ju just det som är problemet: att ingen VET säkert. Många tror olika saker, och andra (ännu fler?)vet inte vad man skall tro.
Rent fysiskt är det så att våra kroppar slutar fungera och vi kan inte använda oss av den som tidigare. Vi vet också att om man lämnar en död kropp i marken kommer den så småningom multna bort så att till slut bara benen blir kvar.
Om man tror att människan bara består av sin kropps olika delar tillsammans så drar då en del slutsatsen att man inte kan göra något mer. Men så finns det andra som tror att vi visst är våra kroppar, men också något mer, en själ eller ande, som liksom "bor" i kroppen men inte är begränsad av den. Denna själ skulle (om det är så att den finns) i så fall , i varje fall rent teoretiskt, kunna förflytta sig och existera i andra sammanhang/dimensioner än de vi vanligen registrerar.
Många människor beskriver sk "nära-döden-upplevelser" och ganska många tror att detta är en "försmak" av hur det kommer att bli när man dör. Åter andra tänker att det ljussken och andra fenomen som brukar förekomma snarare är orsakade av syrebrist i hjärnan eller andra tecken på att kroppens funktioner sviktar för en stund, men att det rättar till sig när kroppen hämtar sig och vi mår bättre igen.
Det finns ingen som SÄKERT kan tala om för dig hur det är, men väldigt många som har åsikter och som försöker få dig att tro på det ena eller andra. Till syvende och sist är det upp till dig själv att försöka fundera och bestämma dig för vad du skall tro. Och det slutgiltiga svaret får vi inte förrän vi är där själva!
Fram tills dess får vi göra så gott vi kan av det liv vi fått!
Lycka till!
Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar