Frågor och svar om symtom - vad är det?

2 Jan 2013, 17:00 2580
Annat, 0 år
Question


Varför fryser jag alltid?
Nu när vinterhalvåret börjat på riktigt känner jag mig lite orolig, jag fryser varje dag och hela tiden. Mest om händer och fötter men även allmänt om kroppen. Jag tränar mycket och äter som vanligt, inte speciellt onyttigt med andra ord. Så det borde inte bara det, jag har alltid varit så kallad kallblodad, men den senaste tiden har det varit överdrivet. Fötterna domnar, jag sover i tjocktröjor och på skolan går jag med dunjacka inomhus men fryser ändå.

Mina tår brukar bli vita när jag fryser som mest och det händer även att mina fingernaglar får en blå nyans. Brukar även få gåshud till och med i pannan/ansiktet.

Finns det något som jag kan göra åt detta och vad kan det bero på?

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej J!

Som du själv skriver är det lite olika hur "frusen" man är av sig. En del personer fryser väldigt lätt, andra väldigt sällan. Rökare får ofta nedsatt blodcirkulation i fingrar och tår, och fryser på så sätt mer. Om man sitter mycket stilla, eller äter välidgt lite, fryser man också lättare, men du säger ju att du tränar och äter som vanligt, och att det blivit sämre.
Jag tycker du skall gå till vårdcentralen där man kan undersöka dig och ta blodprover. Det kan ibland hända att man får störningar i ämnesomsättningen som gör att man blir mer frusen än tidigare. Om man inte behandlar det kan man bli allt tröttare, långsammare och deprimerad och till slut inte orka med någonting. Om man har problem med ämnesomsättningen kan man behöva ta medicin så att det börjar fungera normalt igen.
Lycka till!
Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar