Frågor och svar om lärare

8 Jan 2013, 10:00 625
Annat, 0 år
Question


Vad får egentligen en lärare säga till en elev..? Får man byta mentor och hur..??

Som tonåring trycker man ofta ner sig själv och jämför sig väldigt mycket med andra, det gör iallafall jag..

På vår skola har alla klasser två mentorer var, klasslistan är uppdelad och vi får en som blir vår ordinarie mentor. Jag gillar den ena, men inte den andra.
Jag hade betygssamtal med min mentor eftersom att det närmar sig jul. Hon sa att hon hört många lärare prata om mig och att mina betyg går neråt. Jag hade bara sänkt ett betyg , höjt 3 och resten var samma som i slutet av 8an, så jag frågade hur hon menade, hon sa då att mina resultat blev sämre istället för bättre, men inte så dåligt att betygen ändrades. Hon frågade vad det beror på och jag sa som de va "jag är så stressad" vilket jag försökt nämna flera gånger men hon har inte brytt sig, jag fick till svar "men hur kan alla andra klara det men inte du?" Jag kände mig kränkt och var inte långt ifrån att gråta, det var riktigt jobbigt. Jag gav inget vettigt svar men kom i efterhand på att om det skulle ske igen skulle jag sagt "ursäkta mig för att jag inte är som alla andra, men det är väl ditt jobb att se till att som min mentor meddela mig och ta mig på allvar när jag sagt att jag är stressad, tack för nedvärderingen".
Är det okej att säga så till en elev? Nedvärdera? För jag tog riktigt illa upp, speciellt då jag redan känner mig dålig.

Vad krävs för att få byta mentor till min andrahands?
Jag upplever inte att jag fått den hjälp jag kanske kunde ha fått, hon lyssnar inte och gillar henne inte varken som lärare eller person..

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!
Förlåt att jag inte svarat tidigare, jag har varit på semester. Du tar upp tv saker som jag ska försöka svara på.

Först, det är väldigt vanligt att man i tonåren jämför sig med andra och tvivlar på om man själv duger. En liten tröst kanske är att alla gör det och alla känner sig ensamma och osäkra ibland. Men det behöver inte vara så jämt! Du kan träna dig i att få bättre självkänsla, dvs att tycka om dig själv precis som du är som människa. Alla människor duger som de är och har bra egenskaper, det gäller bara att hitta dem. Fråga någon som du tycker om vilka tre bra egenskaper du har (tex Du är snäll, osv). Säg sedan de sakerna till dig själv varje morgon i spegeln, det kan hjälpa! (tex: Jag är snäll!)

Sedan tar du upp det här med din mentor. Du har rätt att känna dig respekterad och lyssnad på, det är inte okej att din mentor inte lyssnar på hur du känner och tänker. Men alla kan göra fel, och kanske kan du ge din mentor en chans till? Kan du skriva ett mejl till henne/honom och berätta hur du upplevde samtalet? Då har du försökt och varit väldigt modig. Om mentorn ändå inte lyssnar tycker jag att du kan prata med skolans rektor om hur du känner och att du vill byta mentor.

Lycka till och berätta gärna hur det går!
Kram
Jenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar