Frågor och svar om anorexia nervosa

9 Jan 2013, 14:00 325
Annat, 0 år
Question


Kan man ha anorexi även fast man faktiskt är överviktig?

Hr en vän som skippar måltider så ofta som möjligt även om hon är hungrig, ibland äter hon bara middag. Hon har (vad jag vet) aldrig kräkts upp eller ätit laxerande men klagar alltid på att hon är tjock.. Hon säger att hon ska träna men orkar inte.
På senaste tiden har hon varit mer och mer för sig själv. Kan de va uns?

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej E.

Vad bra att du bryr dig om din vän och tänker på hur hon mår! Ett kriterium på anorexia nervosa är att man "Vägrar hålla kroppsvikten på eller över nedre normalgränsen för sin ålder och längd" och då kan man formellt sett inte vara överviktig och ha anorexi. Däremot finns det ju andra ätstörningsdiagnoser, som tex "uns" (utan närmare specifikation). Oavsett om hon har någon sjukdom eller ej verkar ju din vän inte må så bra. Att hon håller sig mer och mer för sig själv är ju inte någon speciellt bra utveckling. Kan du prata med henne om det? Kanske kan du stötta henne att prata med skolsköterskan, en förälder eller annan vuxen så hon kan få hjälp?
Lycka till!

Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar