Frågor och svar om självförtroende

9 Jan 2013, 15:00 344
Annat, 0 år
Question


Jag har väldigt dålig självkänsla och självförtroeende.. Folk säger ofta att man kan bygga upp det genom att titta på sig själv i spegeln och säga saker som "jag är vacker!", men även om jag gör det ser jag mig lika ful som innan. Folk säger även att man ska leta något man gillar med sig själv, men om man inte hittar något då? Eller bara hittar en enstaka sak? Bara för att jag gillar mina läppar eller ögonfärg får jag inte bättre självkänsla, för de saker jag verkligen hatar på mig själv tar över det yttepytte lilla jag gillar... Jag känner mig värdelös i skolan också.. Mest för att mina vänner blir besviken om de får ett c, men när jag får ett d är det helt plötsligt skitbra.. Hur kan jag bygga upp mitt självförtroende och min självkänsla så jag slipper bli gråtfärdig när jag ser mig själv i spegeln..?
Jag vet att folk pratar bakom min rygg.

Svar

Hej,

Bara för att man ser ut på ett visst sätt betyder det inte att man automatiskt antingen har dåligt eller bra självförtroende. Mao så måste man inte stå i spegeln för att hitta det lilla extra som man kanske skulle kunna gilla och bygga hela sitt självförtroende kring.

Väldigt mycket handlar om ens inre. Vem är du? Vad är du duktig på? Vart är du på väg? Hur ser dina drömmar ut? Vågar du ge dig ut för att förverkliga dem? Det är sådant som kommer att göra dig genuint lycklig. Och när man är lycklig har man en utstrålning som kan dra till sig allt och alla. Man lyser upp ett rum! Man får allas uppmärksamhet på ett bra och genuint sätt. När man själv mår bra i hjärtat och själen ser man sig själv även annorlunda i spegeln.

Du har säkert själv tänkt eller iaf hört ngn säga: Wow, den där tjejen/killen hade ngt extra. Deras personlighet och hela varelse suger till sig uppmärksamhet. Inte för hur de ser ut, utan för hur de är!

Förstår du hur jag tänker? Hör gärna av dig igenom om inte! :)

Lycka till!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar