Frågor och svar om missnöje med kroppen

9 Jan 2013, 17:00 215
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har under en lång period lidit av min vikt vilket har bidragit till att man sitter hemma, skippar skolan, skiter i att socialisera sig helt enkelt. och nu det senaste har jag verkligen fått nog och funderat på olika preparat som ska hjälpa till med viktminskningen. Det preparat som lockat mig mest är efedrin. så min fråga är alltså, är det farligr för ungdomar under 18 år att ta efedrin?, om det är farlig, vad för biverkningar kan man få? Tacksam för svar då detta verkligen är något jag funderar över, tabletterna vart hemskickade igår!

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej Z!

Ja, viktproblem kan vara verkligt handikappande. Tyvärr är det så att efedrin och andra läkemedel som skall vara viktreducerande också kan ha farliga biverkningar och inte får säljas utan recept i Sverige. Läs vad läkemedelsverket skriver om detta på:

http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2006/Varning-for-efedrin-i-Therm​a-Power-/.

Själv skulle jag aldrig våga använda något läkemedel som jag köpt över nätet över huvudtaget, eftersom man inte har någon som helst koll på/ garanti för att det faktiskt innehåller det det påstår sig göra. Det behöver ju inte ens vara Efedrin, utan kan vara precis vad som helst i de där pillren, i bästa fall något helt verkningslöst, i sämsta fall något riktigt farligt. Det man köper på apotek i Sverige står i alla fall under kontroll och man vet vad det är för något.

Om du vill ha hjälp att gå ned i vikt tycker jag du skall ta kontakt med din vårdcentral så kan ni tillsammans försöka förstå varför du gått upp i vikt och hur man kan göra något åt det. Det finns olika sätt och det är viktigt att ni hittar något som passar dig.

Lycka till!

Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar