Frågor och svar om självmisshandel

10 Jan 2013, 20:00 204
Annat, 0 år
Question


Heey. Tycker ni att det e idiotiskt att skära sig?
Jag skär mig och har gjort de i snart 1 år, av många anledningar.
Skicka gärna ett meddelande till mig, så svarar jag på de så fort jag kan. :)

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej

Jag förstår att det känns tungt för dig med ångest och allt annat som får dig till att du skadar dig. Det är ingen lösning på problemet och det kommer bara förvärra situationen. Det gäller att hitta andra saker som man kan göra för att bli av med beroendet och bli av med tankarna kring att skada sig. Det kan vara att skriva, rita, ringa någon, ta en promenad med musik i öronen. Men man måste alltid titta på vad orsakerna till att du mår dåligt och detta bör du ventilera med din skolkurator eller ungdomsmottagningens samtalsstöd. 1 år är väldigt lång tid och du har kommit in i ett stort beroende och det måste man ta på stort allvar. Du nämner inget om vad det är för saker som för dig till dessa tankar och då är det också svårt att ge mer tips än såhär. Du är 14 år och kommer att få leva med dina ärr mer eller mindre hela ditt liv om ärren är stora/djupa.

En bra grej till att börja försöka sluta med att skada sig är att man låser in det du skadar dig med, vilket gör att du hinner tänka en extra gång innan du hinner låsa upp och ta fram sakerna. Ju längre tid som går, ju mer argument hinner du tänka för att sluta. Jag antar också att eftersom det har gått 1 år, så handlar det också om att det blivit till en vana för dig att så fort du känner jobbiga känslor tar till detta.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar