Frågor och svar om depression

17 Jan 2013, 14:00 156
Annat, 0 år
Question


Det här började bara för ett tag sen. jag har börjat känns mig deprimerad och orkar typ inte med något längre. Så fort jag håller i ett papper känns det som att jag ska börja skärs mig själv med det . Lika när jag väntade på toaletten trodde jagat jag skulle slå sönder spegel och börja skära mig på handleden. Så fort jag tänker på att börja skära mig så slår jag bort tanken, för jag vet troligen hur det blir efter ett tag. Jag känner ibland att jag bara inte orkar leva mer och vill ta livet av mig.
Jag skulle helst vela prata med någon terapeut men vet inte hur jag ska säga det till mina föräldrar utan att dom blir oroliga har ingen kompis jag kan prata med heller i skolan. Jag vet inte om det är på grund av pressen jag känner från skolan plus att jag tränar fyra gånger i veckan och känner press över allt?
Blev också väldigt deprimerad när min bästis bytte skola för då hat jag ingen jag kan riktigt lita på. Jag mår så dåligt av allt det här och vet inte vad jag ska göra.

Svar
Tjejzonen
Stödorganisation

Du bär på många tunga tankar som jag tycker du ska ta på allvar. Det finns hjälp att få, du förtjänar att må bättre. Att tala med en terapeut låter jätteklokt. Du kan vända dig till skolsköterskan, skolkuratorn, skolpsykologen eller din närmaste ungdomsmottagning. De är alla utbildade i att tala med människor som känner att de inte mår bra i själen.

Det är viktigt att du hittar en terapeut/psykolog eller kurator som du känner dig bekväm med. Kanske måste du testa några olika personer innan det känns rätt för dig.

Om du är orolig för vad dina föräldrar kommer att få reda på kan du börja med att fråga om tystnadsplikten. Säg att du helst inte vill att de kontaktar dina föräldrar och fråga när de måste göra det. Du kan läsa mer om vad som gäller på http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Tystnadsplikt-och-sekretess/

Hoppas att du snart hittar någon professionell att tala med, du har rätt att få hjälp och stöd.

Du får också gärna chatta med oss på Tjejzonen tills du hittat den hjälp du behöver.
Vänliga hälsningar,
Tjejzonen

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar