Frågor och svar om utseende

21 Jan 2013, 16:00 162
Tjej, 14 år
Question


Hej jag är en tjej på 14år och alla tycker att jag ser ut som en kille och att jag har killkläder. Fast jag måste faktiskt erkänna att jag gör det också men jag trivs inte med att folk ska stirra på mig som f*n. Jag hatar verkligen när någon säger att jag ser ut som en kille! Visst skulle jag också bli förvånad när jag skulle gå på stan och ser en person som jag inte vet om det är tjej eller kille. Men man kan ju f*n skärpa sig och ge f*n i att stirra på den personen. Men mitt problem är att till och med min mamma sa det! Jag blev då skit besviken och kände mig lite deprimerad. Har hon rätt att säga så??

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej tjej 14!

När jag läser ditt mail så får jag uppfattningen av att det du egentligen tycker är jobbigt är att människor stirrar på dig. Och så är det ju såklart, att bara för att man själv väljer att se ut på ett visst sätt, så betyder inte det att man tycker om att andra glor. Tyvärr får man väl säga, så är det många människor som inte förstår att de stirrar och att det kan kännas jobbigt för personen de tittar på.

Det låter kanske lättare sagt än gjort, men mitt tips är att försöka strunta i vad andra människor gör. Antagligen tittar de för att de är nyfikna, eller förvånade och vad de än tycker så är det ju inget som behöver påverka ditt liv. Det kan ju vara så att du genom att se ut som du vill, får någon annan att också våga se ut som den vill.

Sen till din mamma... Nu vet ju inte varför hon sa så, om det var postitiv eller negativt menat. Hon kanske bara sa det utan att mena något särskilt med det? Om du blev ledsen och sårad av det hon sa så tycker jag att du ska försöka prata med henne om det.

Du kan också fundera lite på hur du vill att människor ska uppfatta dig? Om du inte vill se ut som en kille så kanske du ska ändra din stil lite? Men det viktigaste är att du har en stil som du själv trivs och mår bra med.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar