Frågor och svar om jobb

22 Jan 2013, 12:00 249
Kille, 18 år
Question


hej jag skulle vela tjäna lite extra pengar men vet inte hur jag ska gå till vägas, vart jag ska söka osv så nu behöver jag hjälp. om du kan berätta hur jag ska göra och vad som är ett bra jobb utan utbildning med ganska bra betalt :)

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset

Hej kille 18 år

De flesta välbetlada jobb kräver dessvärre utbildning, men det är klart att det också går att göra karriär genom att jobba sig upp på ett företag. Då får man stå ut med att tjäna mindre i början. Frågan är då hur man får in ett fot på ett ställe där man vill jobba.

Mycket handlar såklart om meriter (att du har gått ut gymnasiet tex, och det är inte fel att ha ett körkort)men väldigt mycket handlar dessutom om personlighet. De flesta arbetsgivare gillar personer som är trevliga, är sociala och kan ta olika typer av folk, tar ansvar och gör det man ska och kan passa tider.

Du kan gå tillväga på olika sätt:
1. Du kan söka utannonserade jobb (se ams.se tex). Se till att du har ett bra CV och personligt brev där både språk och innehåll är väl genomarbetat. Arbetsförmedlingen brukar kunna hjälpa till med CV.Eller googla på CV och då får se olika exempel. Ring ALLTID ca en vecka efter att du anökt om jobbet, då visar du initiativ och social förmåga.

2. Du kan kontakta företag/ställen direkt. När jag var 20 år och behövde ett extrajobb gick jag helt enkelt in på olika caféer och frågade efter chefen, och berättade att jag ville jobba där. Det gick vägen och jag fick ett bra extrajobb på ett café.

3. Fundera också mer långsiktigt vad du vill göra. Vill du plugga vidare på högskolan? Vill du ha en yrkesutbildning för att sen kunna ansöka om mer praktiska yrken?

Lycka till!
/Jenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar