Frågor och svar om jobb

22 Jan 2013, 13:00 245
Annat, 0 år
Question


Hej!
Tjej på 20 år och älskar böcker. Läsa, skriva eller bara hålla i dem. Att tillbringa tid i en bokhandel eller bibliotek, bara för att få känna lukten av böcker. Men jag har en fråga då.
Jag vill jobba i bokförlags branchen. Hur går man tillväga då?
Ska man plugga något speciellt på universitet eller liknande för att kunna jobba på ett bokförlag? Jag vill vara med i processen när man gör en bok. Allt det som inte står med i boken.
Så, min fråga igen. Ska man ha någon slags speciell utblidning för att kunna jobba inom bok branchen som förläggare eller liknande?
tack för svar!

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!
Jag vet inte var du bor men jag tycker att du ska vända dig till tex Stockholms universitet (tex till deras studievägledare) och fråga helt enkelt. Jag vet att många först läser litteraturvetenskap (ca 60 poäng, C-uppsats-nivå) och därefter en påbyggadsutbildning som heter Förlagskunskap.

Jag tror i och för sig att vägarna till et jobb dit kan vara många. Men att läsa litteraturvetenskap är nog ett grundkrav. Sen bör man också vara medveten om att det är jättehård konkurrens om de jobben men det är ju också viktigt att följa sina drömmar. Och jag håller med dig om att böcker är fantastiska. Att läsa är att leva!

Lycka till!
/Jenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar