Frågor och svar om familj

5 Apr 2001, 00:00 135
Annat, 0 år
Question


Vad ska jag göra? Min pappa bråkar alltid med mamma och säger att hon är dum i huvet och massa andra saker, jag tror att hon är rädd för han. Hon vågar inte skiljas. Han är även taskig mot mig och mina syskon.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag råder dig till att prata med din mamma om dina funderingar och känslor. I din situation är det lätt att man håller inne sin egen oro därför att mamma redan har fullt upp med sitt eget. MEN.., detta ska du akta dig för! Håller du din oro för dig själv sliter du på ditt psyke och det ska man försöka undvika så mycket som möjligt innan man hunnit bli riktigt vuxen. Så även om din mamma har det jättejobbigt, är hon ändå vuxen och tar inte alls lika stor skada av att du pratar med henne, som du gör om du inte pratar om din oro!!!

Att du pratar med din mamma och berättar precis hur du tänker och känner, skulle kanske också kunna göra det lättare för henne att ta sig i kragen och våga säga ifrån till din pappa.

När det gäller din pappa skulle du kunna försöka prata lite försiktigt med honom när han inte är på dåligt humör. OBS!!! Du ska INTE prata om hur han är mot din mamma!!! Du ska BARA prata om att dig själv som t ex att du blir lite orolig ibland för att han inte ska tycka om dig när det blir trassligt hemma.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar