Frågor och svar om träning

24 Jan 2013, 17:00 189
Annat, 0 år
Question


Hej!
Tänkte fråga dig.. Jag har asperger och ADHD och får ibland tics, inte riktigt anfall, men jag får riktiga tics mitt i nätterna. Jag kan sova, sen kan jag vakna av mina tics..

Jag har lixom ett stort behov av att köra slut på min kropp så jag inte får tics-en, dock vet jag inte om motion blir av med tics-en..

Men iaf, är ju lite intresserad av träning, men jag bor på internat och kan bara springa eller allra helst powerwalka med hunden, och på helgerna träna på gym då jag är hemma i stan, tror du jag skulle bygga lite muskler och behålla dom, och kanske dämpa ner mina tics om nätterna med den träningen?

Tjej, 16

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Nu ska du veta att jag inte är särskilt hemma på diagnoser såsom ADHD och Asperger. Men fysisk aktivitet i alla dess former har visat sig vara en mycket effektiv "behandling" många gånger. Nu vet jag inte riktigt vad dina så kallade "tics" innebär, men jag tror absolut att löpning/powerwalks och styrketräning med allt positivt som det innebär för kroppen skulle kunna göra skillnad i din situation. Tänk bara på småbarn som får vara ute och leka långa perioder - de slocknar som ett ljus på kvällarna. Jag tycker definitivt du ska prova det här, och framförallt eftersom det är någonting som du är intresserad av. Du kan så som jag ser på det bara gynnas av regelbunden fysisk aktivitet. Men gå inte ut för hårt bara, utan ta det stegvis.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar