Frågor och svar om självmordstankar

29 Jan 2013, 11:00 152
Annat, 0 år
Question


Jag har mått dåligt ganska länge.
Jag har jätte mkt ångest och självmordstankar.
Jag har ingen kontroll på mig själv då jag skär mig och ibland tar överdos.
Har vart inlagd på psyk och även gått Dbt men inget ha hjälpt.
Känner mig nästan alltid nervös och orolig.
Har inga kompisar, är nästan alltid ensam förutom min familj då.
Vet inte hur jag ska göra då jag bara tänker på att få dö?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Min första tanke jag får när jag läser detta är frågan om du verkligen har viljan till att bli bättre och fri ifrån dina problem? Att gå i terapi och genomgå bla DBT krävs att man har viljan att testa de sakerna som man pratar om på samtalen. Du nämner inte hur länge du gått i terapin eller om det är problem mellan din terapeut och dig, för det krävs ju enormt mycket för att det ska kännas rätt i ett samtal. Att man blir sedd, respekterad, förstående, vågar prata öppet med terapeuten och en bra personkemi, därför kan man kanske behöva att byta terapeut om det inte känns rätt mellan er. Det finns ju även andra former av terapi, tex KBT där man tittar mer på sina tankar som skapar sitt beteende.

Ditt självskadebeteende och dina självmordstankar är ju allvarliga och en av de viktiga sakerna är att försöka undvika de större delarna av när du är ensam. Eftersom det är när man är ensam man får tid att tänka mörka tankar och meningen med allt. Du nämner inget om hur din relation till din familj är, mer än att dom är det enda du har. Om du känner att du kan prata lite med dom så tycker jag du ska ta vara på det. Sen kanske du kan börja fundera på om du har något intresse, hobby som du kan börja gå på. Kanske du gillar att skriva eller rita? Ett bra sätt att både träffa folk på och må bättre på. Internet är också ett bra sätt att träffa nya kontakter på, där kan man hitta vänner för livet om man har tur.

Vilka ställen har du sökt hjälp på då mer än på psyk? Har du funderat någon gång på ett behandlingshem för självskadebeteende och ångest? Vad blir du nervös och orolig för i vardagen? Har du testat mediciner? Diskuterade du och terapeuten någon om diagnoser som finns? Självmord är aldrig någon lösning på sina problem, mycket handlar bara om viljan att bli frisk och fri ifrån sina problem samt att man får rätt stöd och hjälp.

Vill du ventilera dina tankar mer så kan du maila mig, [email protected]

Kämpa, du fixar detta! Du har rätt att få må bra och känna dig lycklig och värdefull. Du är bara 20 år och har många års chans att förbättra ditt liv.
KRAM

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar