Frågor och svar om missnöje med kroppen

29 Jan 2013, 13:00 205
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en tjej på 14 år som har ett problem, jag svettas varje dag under armarna de kan bara komma när som helst. brukar ha det ca 10 gånger på en dag! och jag tycker de är mycket. Det är verkligen iriterande.
Varför svettas jag så ofta?
Hur kan jag stoppa det!?

Glad för svar kram/ X

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Svettningen styrs av hjärnan, för att reglera kroppstemperaturen. Och vad gäller mängden svett, så skiljer den sig från person till person. Men också från dag till dag. Det beror mycket på att svetten som exempelvis utsöndras i armhålor och handflator också till stor del styrs av känslor och stress. Vad din överdrivna (?) svettproduktion beror på törs inte jag svara på. Det kan dock vara så att puberteten har en del med det att göra.

Jag föreslår att du läser vad som finns skrivet på sjukvårdsrådgivningens hemsida. Därefter får du ta ställning till vad du ska göra. Var dock inte rädd för att tala med någon om det här. Exempelvis skolsköterskan kan säkert vara till stor hjälp.

http://1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Overdriven-svettning/ (Fungerar inte länken, gå in på 1177.se och sök på "svettning"/"överdriven svettning")

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar