Frågor och svar om träning

1 Feb 2013, 12:00 197
Annat, 0 år
Question


Tjena!
Jag undrar vad jag ska göra för att på bästa sätt skaffa magrutor, snabbt! =)
Jag vet att jag måste tänka på kosten och även träna.
Men.. Jag skulle vilja veta vad som är bra att äta (och säg inte protein/lagom med kalorier..) För det vet jag redan =) Jag vill veta vad för mat jag ska äta. Och sen vill jag även veta hur jag på bästa sätt ska träna för att lyckas med mitt mål! =)

Tacksam för svar!

Kille, 16

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Ursäkta att svaret har dröjt ...

Magrutor är ingenting som uppstår över en natt. Istället är det en process som kan (och bör) ta ganska lång tid. För att nå dit krävs allsidig och regelbunden träning, med ett extra fokus på magövningar. Det som du dock bör tänka på är att också träna ryggen, och att barn/unga ibland har svårt att bygga muskler på samma sätt som vuxna. Det vill säga, det är inte säkert att du kan uppnå det resultat som du vill ha - än. Men det är ju ingenting som du märker på en gång. När det gäller hur du ska träna så tycker jag att det är bättre att du kontaktar ett gym, eller exempelvis talar med din idrottslärare. Allt det här är nämligen ganska individuellt. Sedan beror det ju också på vad du tycker är roligt. En magövning som jag dock tycker är toppen är "Plankan". Titta in på http://www.styrkeprogrammet.se så finns instruktionsfilmer för det mesta. Där står även vilka muskelgrupper övningarna tränar. Tänk på att vara så allsidig som möjligt.

När det gäller kosten så tycker jag att du ska äta som vanligt. Inga konstigheter. Allsidigt, inte för mycket skräpmat etc. Men inget är i min bok förbjudet. Vill du bygga muskler bör du dock kanske äta lite mer kolhydrater (potatis, bulgur, fullkornsprodukter). Det innebär inte att frukt/grönsaker och protein (kött, fisk, fågel, ägg, bönor etc.) ska skippas. Tänk också på regelbundenheten, så inkludera gärna ett par mellanmål.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar