Frågor och svar om piercing och tatueringar

15 Feb 2013, 10:00 802
Tjej, 16 år
Question


Hej! Idag piercade jag övre delen av örat på en studio. Vi köpte en rengöringsvätska för piercingen av något slag som de rekommenderade. Med den fick vi ett papper där det stod om piercingens eftervård, hur man på bästa sätt tar hand om den så att den läker. Men där stod det att man typ ska plocka bort piercingen och tvätta den osv, men gör inte det väldigt on att ta ur den nu på direkten? Menar de kanske lite längre fram? Jag är inte så kunnig i det här området, men tycker det låter lite konstigt att plocka bort den på direkten, så idag tog jag bara en tops och gjorde rent runt om piercingen med den där rengöringsgrejen som vi köpte, för att få bort torkat blod osv. Så hur ska jag göra rent det egentligen? Tack i förväg!

Svar

Hej,

Du ska inte ta ut piercingen när du gör rent, då kan hålet dra ihop sig så att du inte får i smycket igen. Du har gjort helt rätt som tvättat med tops och rengöring. Det du också kan göra är att köpa saltlösning på apoteket, antingen i pipetter eller som spray (t.ex. Renässans nässpray som bara består av koksaltlösning). Det kan du spraya direkt på piercingen, eller på en bomullsrondell eller liknande och sedan tvätta. Saltlösning är det överlägset bästa och mest skonsamma för en nytagen piercing.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar