Frågor och svar om framtidsoro

15 Feb 2013, 12:00 206
Annat, 0 år
Question


Hej!

Är en snart (om några dagar) 16årig tjej som har en hel del, både negativt och positivt, i huvudet just nu. Har alltid mått lite psykiskt dåligt, men när jag 11-12 år gammal började rean helvetet. Min bästa vän (en häst då men, jag älskar henne fortfarande) gick bort och hela min värld for liksom upp och ner.

Har precis börjat gymnasiet och hittills är jag inte nöjd med något jag lyckats med. Får usla resultat, har ingen motivation trots att jag är en person som inte ger upp i första taget. Jag har en stor dröm just nu, det är att bli astronaut. Jag vet exakt vad som krävs för det, och jag kämpar med att få bra vitsord och jag kan skriva fleeera sidor utan att få mer än 6½ i ett prov (bor i Finland).
Är väldigt arg på mig själv och tänker hela tiden "Ja, nu ger jag upp". Men det gör jag liksom inte. Jag fortsätter gå som i en tjock dimma utan att jag vet vägen. Mina fötter bär inte och jag staplar fram. Andra kallar mig lat.

Alla säger att jag har det så enkelt. Jag får det jag vill ha och det stämmer ju kanske... jag har familj och lever väldigt bra för övrigt. Men inom mig pågår en sådan strid. Jag mår dåligt hela tiden och gråter jämt och ständigt. Allting känns fel.
I högstadiet, på 7:an var jag otroligt deprimerad, för det där med hästen, och fick hjälp. Gick hos en psykolog och talade lite om allting. Det hjälpte för 2 år framåt. Men nu rasar allt ihop igen.

Har flera gånger tänkt att jag måste ju ha någon psykisk störning. Under senaste sommarlovet isolerade jag mig ännu mer än vanligt, och besökte bara en kompis där min kanin bor (typ granne med oss). Jag har blivit så kall för känslor och har svårt att acceptera att jag är kär.
Låter så dumt att säga att jag är väldigt fantasifull av mig och alltid levt i en annan värld. I den världen har jag ett liv. Jag är en känd tjej, författare... har en egen tv-show och har ett förhållande med en underbar skådespelare, Benedict Cumberbatch. Det "fantasiförhållandet" har pågått i snart 1 år (i februari) och jag bollar hela tiden mellan den riktiga världen och "fantasivärlden". Jag vet att det bara är fantasier, men det känns så riktigt. För "han" är med mig hela tiden. Vart jag än går. Vi kysser varandra och kramas, när ingen annan är ser. Helt fysiskt alltså. Kan stå och krama eller kyssa tomma luften... men det känns så riktigt och tryggt för mig. Ibland har jag fått tysta mig själv, för jag har talat ut högt.

Och sedan vikten. Väger 102kg just nu. Har vägt 104 så jag har dragit ner 2kg. Men det är fortfarande långt till min idealvikt. 65kg. Jag är bra på att hålla mig kvar där, men jag vet inte vad jag ska göra för att gå ner. Har läst och försökt på olika saker sedan jag gick på 7:an, i samband med depressionen, vilket gjorde det ännu värre. I snart 4 år har jag försökt gå ner i vikt.
Nu vill jag det verkligen, för jag vill orka mer och jag vet jag blir glad av att lyckas, har gjort det förut som sagt.

Mitt mål är astronaut. Jag har planerat vartenda steg dit, så detaljrikt. Jag står bara i vägen för mig själv och vet inte hur jag ska komma upp igen. Mina kompisar duger det inte att tala med.. jag vill inte ha hjälp, så sjuk känner jag mig inte. Jag vet jag kan klara det. Jag behöver bara en puff i rätt riktning.

Apropå mina "kompisar". Jag hör inte mycket av de två andra, men min "bästa kompis" börjar liksom bli lite för mycket för mig. Hon mår själv dåligt och talar skit hela tiden om sin brors flickvän.
Brukar berätta åt mamma och pappa om allting som jag får höra och för någon dag sedan var min "bästa kompis" jätte arg på mig och sa att jag inte skulle berätta åt någon. Då blev jag så sårad och frågade rakt ut "Vem ska jag då tala med" och fick till svar "Din nalle?".

Mår så dåligt för jag vet inte hur jag ska stå ut. JAG som mår skit, måste ta hennes skit och får sedan inte tala med någon. Jag vet inte hur jag ska orka.

Ååh... får sådan huvudvärk hela tiden. Blev lite långt kanske. Men jag vill gärna berätta allt med det samma.

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Vad bra att du skriver till oss och berättar om hur du mår.

Jag tycker det låter som om du har det väldigt tufft och jobbigt och skulle behöva prata med någon om hur du mår.

Du skriver att du bor i Finland, tyvärr vet jag inte vad det finns för stöd att få och hur detta ser ut i Finland. Om du bodde i Sverige hade jag gett rådet att gå till närmaste ungdomsmottagning där du kunde fått prata med en kurator eller gå till kuratorn på din skola. Du kanske kan kolla upp om det finns motsvarande stöd i Finland?

Om du hellre skulle vilja chatta med någon av oss nätvandrare så hittar du oss på, http://natvandrare.fryshuset.se/om-oss/vi-som-jobbar-pa-natvandrarna/.

På http://www.umo.se (är som ungdomsmottagningen fast på internet) finns det även bra hjälp att få.

Du skriver att du väldigt gärna vill bli astronaut,i Sverige finns det Studie- och yrkesvägledare som man kan vända sig till om man behöver hjälp eller har frågor kring studie- och yrkesval, det kanske finns något liknande i Finland. Även om du skriver att du har hela vägen till att bli astronaut klar för dig tänker jag att det kan vara skönt att prata med någon professionell om hur du ska gå tillväga och vad det finns för alternativ.

Du beskriver det som om du lever i två parallella världar, en fantasi-och en verklig värld och att dessa två ibland vävs ihop.

Jag tror det är väldigt vanligt att man dagdrömmer och skapar sig en verklighet som är mer spännande och rolig än det man själv lever i.
Jag har själv haft olika av fantasivärldar som jag försvunnit in i, det har varit så att jag har längtat tills jag ska åka buss länge så jag kan försvinna in i fantasivärlden.

Men jag tror också att det är viktigt att man särskiljer verkligheten från fantasivärlden och inte förlorar sig i dagdrömmarna. För det är ju i den verkliga livet som vi lever vårt "riktiga" liv.

Du skriver att du önskar gå ner i vikt, jag tror att det viktigaste är att du mår bra i din kropp och att du har bra hälsa.
Att äta rätt och motionera gör att kroppen mår bra. Mer tips om det hittar du under frågor och var här på ungdomar.se

Ta hand om dig och tveka inte att ta kontakt med oss på nätvandrarna om du känner för att snacka, jag heter Amanda Andersson Fryshuset på facebook och amanda.andersson.fryshuset på skype.

Varma Hälsningar

Amanda Andersson

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar