Frågor och svar om onani

25 Feb 2013, 23:00 502
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en kille på 19 år som i alla fall de senaste 5 åren haft upp o nergångar (precis som de flesta ungdomar). Problemet är att det hela har med enbart olycklig kärlek att göra. I början blev jag väldigt lätt kär, och en HSP (high sensitive person, googla) som jag är, är jag väldigt passionerat kär. Problemet var att jag var så blyg och vågade aldrig snacka med tjejer, och fråga chans / bjuda ut fanns inte ens på listan. Ofta glor jag ihjäl de jag gillar med. Hela gymnasiet var jag dö kär i en tjej som jag först inte vågade prata med alls, men sista året snackade vi ibland. Hon var helt underbart vacker och snäll och humoristisk och allting. Sen gick hon och blev ihop med en kille i klassen! Det var så jobbigt att se för mig. Jag ska inte bli för långdragen med just detta.

På senare år har det blitt bättre, jag har blivit lite modigare med tjejer, och snackar faktiskt med de flesta jag faller för, vilket jag är stolt över. Men det går fortfarande så dåligt på kärleksfronten, alltså med förhållanden / sex. Har aldrig haft en beundrare som jag MÄRKT gillat mig, har aldrig haft ett förhållande och är okysst och oskuld (om jag blir mycket äldre innan jag får uppleva detta skäms jag och är rädd att tjejen ska tycka det är pinsamt...)

Nu har jag dessutom tappat kontakten med större delen av mina vänner från gymnasiet, ingenting händer på varken skype eller facebook, ingen skriver/ringer.

Dessa två väldigt jobbiga saker har lätt till att jag ofta sitter o är ledsen vid facebook, väntar och väntar tills någon ska skriva. Jag har alltid varit den som tagit initiativ, med de flesta av mina vänner. Det känns som om de vant sig vid att jag ALLTID skriver / kontaktar dem. För ett tag var det ju faktiskt så. Dessutom har jag börjat onanera mer och mer till diverse bilder och videos. Detta gör jag för att jag är uttråkad och har ångest, och finner itne så mycekt att göra (PÅ DATORN, det FINNS annat!) Visserligen går jag på folkhögskola, så jag skulle väl behöva komma ut mer från mitt rum, då jag trivs väldigt bra med folket här.

Men jag undrar ändå hur jag ska bli av med mitt onani beroende (det håller iaf på att utvecklas till det)?

OCH hur ska jag få mina vänner att börja ta initiativ för att jag är trött på det.....SÅ att jag finner annat att göra än att just runka. Ska jag skaffa helt nya vänner?

Tack som tusan! Snackar redan med en Diakon, så jag tar ju tag i saken!

Mvh Lost Boy

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej,
att inte ha haft sex med någon är ingenting man behöver skämmas för eller oroa sig för, det är olika för alla när man känner sig redo, vill och när man får möjlighet. Man behöver inte fundera på vad andra har gjort eller inte har gjort, eller att någon ska tycka att det är pinsamt eller liknande. Angående vad du skriver om vännerna som du tappat kontakten med och att ni inte hörs på Facebook heller, så tänker jag att det nog kan vara ganska vanligt att man tappar kontakten med en del från gymnasiet, det kan bli så att man kan skingras åt olika håll, kanske har man inte kontakt på ett par år men tar upp den igen lite senare. Känner du ändå att det är vänner du skulle vilja ha kvar kontakten med så kanske du skulle kunna säga till dem hur du känner det, alltså att det skulle vara kul om de hörde av sig mer och tog initiativ till att träffas? Det kan kännas lite tråkigt att behöva säga till, men ibland tänker man som vän inte på att man är lite dålig på att höra av sig, man kanske har mycket saker för sig eller så, det är sådant som kan hända alla, och då kan det vara bra att bli uppmärksammad på det. Det brukar vara så att man kommer till nya ställen, arbetsplatser, skolor eller annat och får möjligheten att lära känna nya människor. Vad bra att du trivs så bra med folket på din nuvarande skola, kanske finns där möjligheter till nya och goda vänskapsband? Att du försöker behålla vänskapen med dina "gamla" vänner behöver inte sätta stopp för att lära känna nya tänker jag.
Att onanera för att man vill det är någonting helt naturligt och ingenting konstigt, men om det är som ett tvång för dig eller någonting du egentligen inte vill göra så ofta som du gör så kan du vända dig till till exempel en ungdomsmottagning för tips och råd. Jag har tyvärr inte någon direkt kunskap om vad som kan fungera, men jag tror att det är något som du kan få hjälp med om du ringer eller besöker en ungdomsmottagning. Avslutningsvis skulle jag vilja tipsa om en bra sida, en ungdomsmottagning på nätet. Det är http://www.umo.se . Där finns mycket information om många olika saker och ofta kan man få svar på olika frågor om kroppen, sex, relationer och annat där.

Ta hand om dig,
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar