Frågor och svar om Ätstörningar

26 Feb 2013, 11:00 161
Annat, 0 år
Question


Hur kan jag sluta hata mig själv?
Jag tycker jag är tjock och äcklig och börjar få problem med maten, vill inte äta för jag får bara ångest och gråter mig till sömns över att jag ätit.

Jag försöker träna men jag orkar inte, jag orkar ingenting längre. Vad ska jag göra!? D:

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Genom att jobba med sin självkänsla kan man sakta mer och mer acceptera sig själv. Du är 15 år och ska inte ens behöva tänka på vikten. Jag är övertygad om att du inte alls är tjock och äcklig som du nu påstår, utan att det handlar mer om att du har en felaktig bild av dig själv. Du är i riskzonen i att hamna i ett stort ätstöningsproblem och måste därför ta detta på största allvar NU innan det går för långt in i träsket.

Att du inte orkar något beror säkerligen på att du inte får i dig tillräckligt med näring för din kropp ska kunna orka och må bra. Maten behövs av en rad olika skäl, den ger oss näring, energi, vitaminer, mineraler och gör så vi växer på längden i din ålder.

Du är i stort behov av att regelbundet gå och prata med en vuxen tex din kurator på skolan, en person på ungdomsmottagningen eller en kontakt på BUP. Eftersom din självkänsla är nere i botten krävs att du får hjälp för detta samt att du får hjälp med att kunna äta utan att få ångest och tankar över maten. Vänta inte med att kontakta någon vuxen i din närhet, eftersom det bara blir värre och värre om du väntar, problemen läggs på hög och det är jättejobbigt då att börja dra i alla dom trådarna i högen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar