Frågor och svar om Ångest

27 Feb 2013, 16:00 185
Annat, 0 år
Question


Hej

Är jag galen??

Eftersom nu är det så att när jag går utanför huset till stan eller skolan eller vart som helst, så tror jag att det är folk som stirrar på mig, ganska ofta. mest tjejer.

Och sen så när dom stirrar så tror jag att det pågår något rykte på internet eller något skvaller eller så.

Även fast jag inte ens känner dom,eller dom mig.

Alltså.. att jag tror att jag är uttittad även fast jag inte kanske är det?

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej!

Nej, jag tror inte du är galen! Och inte psykotisk, dvs med bristande verklighetsförankring heller.

I så fall skulle du inte ställa dig den frågan utan vara övertygad om att folk verkligen stirrade på dig och var ute efter dig av någon anledning. Det faktum att du faktiskt kan resonera runt detta och fundera om hur det förhåller sig gör att man lungt kan säga att du har din verklighetsförankring kvar. Däremot kan det kännas "som om" folk tittar på en och kanske pratar eller skvallrar om en. Och det är en väldigt obehaglig och ångestfylld upplevelse. Och det är lätt att man blir lite osäker på hur det verkligen förhåller sig.
Du behöver prata med någon om de här känslorna! Om du inte kan prata med dina föräldrar, skolsköterskan eller en kurator kanske det finns en ungdomsmottagning eller barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning där du bor. Vågar du inte gå till någon av dem tycker jag du skall ta kontakt med en präst eller en diakon i kyrkan (man behöver inte tro på Gud!;-)) De kan resonera med dig och hjälpa dig komma fram till vad du vill göra. Ibland känns det så mycket bättre bara av att få prata med någon om de här känslorna att man inte behöver göra så mycket mer heller!

Lycka till!

Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar