Frågor och svar om minnesstörningar

27 Feb 2013, 16:00 174
Annat, 0 år
Question


Hej

Jo att nu är det så att jag har väldigt dåligt minne.

jag glömmer bort saker ofta. te.x jag ser min mobil på bordet på morgonen och jag ska ta med den sen, jag kollar på den, jag går och klär på mig sen så på med ytterkläderna och har inte märkt att mobilen inte är med. Om det inte var för min mamma som säger till om att jag har glömt den så skulle den bara ligga där. Men jag kan ju inte ha henne där hela livet såklart.

Nu är det också andra saker såklart jag glömmer bort inte bara mobilen.

Är detta vanligt i min ålder?

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej LL!

För att kunna svara på din fråga behöver man veta lite mer om hur du har det, och hur länge ditt minne varit så här dåligt.

Många ungdomar kan vara tankspridda och glömska för att de har något annat som just då pockar på deras uppmärksamhet. Ingen människa kan hålla hur många saker som helst i huvudet samtidigt; har man mycket att tänka på, glömmer man lätt sådant som inte känns riktigt lika viktigt.

Mer tydliga minnessvårigheter som varit ända sedan man var liten, dvs man har alltid haft svårare än andra i samma ålder att hålla ordning på sina saker kan hänga ihop med svårigheter med koncentration och uppmärksamhet. Om det ställer till mycket bekymmer för en livet, så att man lyckas sämre i skolan tex, kan det vara bra att göra en neuropsykiatrisk utredning för att se om man kan få hjälp med detta.

Om man ganska nyligen fått sämre minne och man samtidigt känner sig ovanligt ledsen, ångestfylld eller lättirriterad, kan det hänga samman med att man fått en depression. Också den går att behandla med psykoterapi eller mediciner.

I båda fallen kan man ta kontakt med skolsköterskan/skolläkaren, vårdcentralen eller barn- opch ungdomspsykiatrin. Prata med din mamma om du är orolig så kan hon säkert hjälpa dig att få kontakt med någon som kan ta reda på hur det förhåller sig för just dig.

Och framförallt: Det finns hjälp att få!

Lycka till!

Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar