Frågor och svar om kompisrelationer

7 Mar 2013, 10:00 295
Annat, 0 år
Question


Hej, jag är en kille på 17 år. Mitt problem är att jag försöker bjuda in en speciell person som är 19 till en fest/kalas för att fira att jag fyller år. Jag har tagit modet och frågat honom men han vill inte.

Okej, tänker jag. Men då ska man ha i åtanke att jag har frågat honom flera gånger om han vill komma hem till mig. Hans svar är alltid: "Jag vill vara hemma och spela det här spelet"
Han går i 3:an, jag i 2:an och jag är rädd att han ska försvinna så fort han slutar gymnasiet. Det har hänt förr med andra kompisar. Jag tycker att han är en bra vän, men han spelar för mycket. Åtminstone till den grad att han vill inte umgås med andra
Så frågan är:

Hur bryter jag hans beroende av spel; finns det något sätt att göra, argument att försöka få honom förstå situationen han är i?
Något som får honom att inse att spel är inte allt?

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Vad bra av dig att skriva in till oss, att ha en kompis som man ser far illa av något är jobbigt.

Utifrån det du skriver verkar det som att du är en riktigt bra kompis, som bryr dig om din kompis.

Jag tycker du ska försöka prata med din kompis om den oro du känner, och försöka få honom att gå och prata med någon.
Både elevhälsan(skolkurator, skolsköterskan) och ungdomsmottagningen har bra kompetens och resurser, ibland är det lättare att gå dit tillsammans med någon så erbjud dig att följa med.

Det finns dock en risk för att din kompis inte kommer reagera särskilt positivt på det du har att säga, men det kan samtidigt vara det som får honom att inse hur hans spelande påverkar han själv och hans omgivning.

Du kan även tipsa honom att han kan chatta med någon av på nätvandrarna, oss hittar du på http://natvandrare.fryshuset.se/.
Något även du kan göra om du känner för att snacka med någon och inte vara ensam i din oro.

Varma hälsningar och lycka till!

Amanda Andersson

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar