Frågor och svar om kärleksrelationer

7 Mar 2013, 11:00 443
Annat, 0 år
Question


Hej! :)

jag har en tjej i min klass som är inackorderad hos en annan familj. hon bor egentligen 40 mil bort. Hon började tillsammans med mig i somras. Men hon har fortfarande sjukt stark hemlängtan till sin familj. Ibland kan hon bryta ihop i skolan för hon längtar hem så mycket. Då brukar vi gå ut och ta en promenad tillsammans vilket gör henne mer samlad igen. Men jag ser på henne att hon inte mår bra. Varje helg samt lov åker hon hem. Men hon längtar ändå väldigt starkt hem och tror det är något fel på henne för att hon mitt i lektionerna går ut och gråter. jag har försökt övertala henne att det är "normalt", fastän jag inte ens vet om det är det.

Jag är väldigt orolig över henne och vill göra allt jag kan för att hjälpa henne. Finns det något jag kan göra för att hjälpa henne? Finns det några ord? Kan man bota "hemlängtan"? jag känner mig så hjälplös, inget jag säger får henne att "släppa" hemma. inget någon annan säger heller för den delen.
Jag vill verkligen hjälpa henne! men jag vet inte hur :(

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Förstår att du är orolig och jag tycker att det är väldigt bra att du skriver in till oss. Att vara ensam med sin oro är väldigt tufft och att kunna dela den brukar ofta göra att det känns bättre.

Att vara långt borta från sin familj kan vara riktigt jobbigt, speciellt om man är ung. Att ha hemlängtan är inget ovanligt,men när längtan börjar påverka ens liv väldigt negativt tror jag det är viktigt att man får hjälp att hantera sin hemlängtan och hitta ett sätt att komma vidare.

Du skriver att inget du säger och gör hjälper henne, och jag tycker inte att du ska vara ensam med att försöka stötta henne.
Har hon haft någon kontakt med elevhälsan(skolkurator,skolsköterskan, eller med någon på ungdomsmottagningen?

Om inte så tycker jag att du ska försöka få henne att gå dit och få prata med något professionell. Ibland kan det hjälpa att inte behöva gå dit ensam så om hon vill kan du erbjuda dig att du följer med henne och stöttar henne.

Om du känner att du skulle behöva snacka med någon om hur då mår kan jag tipsa om oss nätvandrare, vi finns att chatta med på fb,skype och msn.

Du kan även tipsa henne om att hon kan chatta med någon av oss nätvandrare, oss hittar du på http://natvandrare.fryshuset.se/.

Ta hand om dig, och lycka till!

Varma Hälsningar

Amanda Andersson

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar