Frågor och svar om tobak

12 Mar 2013, 16:00 503
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en tjej på 15 bast och har vänt mig hit angående min rökning. Prövade röka första gången när jag va 11 men började röka lite smått under våren 2012, ungefär 2 cigg i veckan. Rökte under hela sommarn 2012 men började röka lite smått igen under hösten. Men jag började röka dagligen i november fram tills början av februari. Under 1 månad nu ungefär har jag trappat ner rökningen men jag har inte slutat helt. Det är svårt att sluta och jag vill ha hjälp till att fimpa för gott. Men det är svårt, jag känner alltid sug efter att röka och jag blir fett deprimerad av att inte röka. Jag vill inte falla tillbaka till min dagliga rökning men jag har en känsla av att jag snart kommer göra det. Jag är som sagt 15 men jag kan köpa egna cigg själv (nämner inte vart o vilken butik).
Jag borde sluta röka helt men jag vet ärlig talat inte om jag vill det själv. Jag älskar känslan när jag röker och jag har fått många kompisar just för att jag röker i deras umgänge. Visst är det inte grupptryck eftersom att jag tackat nej till cigg många gånger och kan stå med folk när de röker utan att jag gör det själv.

Jag vill sluta vara beroende av nikotin och känna abstinensbesvär. Snälla hjälp mig!

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Ja det är inte lätt att sluta. Om du tittar på andra svar jag skrivit här så förstår du att du inte är ensam.

Man kan ju bli irriterad på mycket.

1. Det är skadligt. Att det säljs Cigg är ju helt sjukt eftersom vi vet detta.

2. Att det finns luffare som säljer till barn och ungdomar gör mig spyfärdig. De tänker bara på pengarna.

3. Jag har själv rökt men slutade för ca 7 -8 år sen. Du har rätt. Jag vet att det inte är lätt.
Jag tänkte tipsa om två sidor på nätet som du kan kolla upp:

1. Sluta röka linjen
2. Smart Ungdom

Och du. Var inte sträng mot dig själv. Du kan sluta. När tiden är inne gör du det!

Lycka till

Ersta Uffe

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar