Frågor och svar om kärleksrelationer

13 Mar 2013, 21:00 216
Tjej, 13 år
Question


Heej, jag är en tjej på snart 14 år. På valborg gjorde jag och mitt ex slut pga settet han betedde sig när han var med andra. Det gick inte mer än en dag innan vi började hålla på med varandra igen, vi träffades varje dag och jag kunde inte släppa taget om honom. I slutet på vårterminen fick jag reda på att han hade gått och strulat upp min så kallade kompis (som idag med mina andra gammla bästa kompisar mobbar mig). Jag blev sjukt sårad men kunde inte komma undan honom efter som att han var och är fortfarande med min bästa kompis varje dag i stort sätt. Vi har varit otrevliga mot varandra hela tiden nästan efter det med min kompis. Jag försökte gå vidare och blev för lite mer än två månader tillsammans med en kille jag trodde jag gillade men det var när mitt ex fattade att jag inte behövde honom han kom tillbaka som en vän. Sen åkte jag till USA i tre veckor och under tiden jag var borta han jag tänka lite och tröttnade på min kille utan att tänka på mitt ex över huvudtaget när jag kom hem (en vecka och fyra dagar sen) å var allt förändrat jag har bara fem vänner i skolan, jag har gått från den populäraste till den hatade. Men det är en annan historia. Jag har spenderat hela helgen med mitt ex och här är problemet i fredags var vi knappt vänner innan vi träffades, i lördags började vi komma varann närmare han ville alltid sitta, ligga eller stå bredvid mig och sen i söndags låg jag där i hans fann med hans underbara armar runt mig och bara lyssnande på hans hjärtslag. Han tog min hand och sa "jag är här, du har mig" och så låg man där kär som en mes men i ett förhållande med en tråkig men trogen kille inte som mitt ex inte var han har alltid svikit mig. Mina vänner vill att jag dumpar min kille och satsar på mitt ex som är en idiot på hög nivå och jag vill inte vara tillsammans med min kille men jag kan inte dumpa honom heller... VAD SKA JAG GÖRA!?

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej,
jag vet inte riktigt om jag har förstått dig rätt, men som jag uppfattar ditt brev så är du tillsammans med en kille som du inte är kär eller förälskad i, utan du är kär i ditt ex, och det är ditt ex som du umgicks med när du kom hem från utlandsresan, men som har svikit dig.
Att vara tillsammans med någon fast man inte är förälskad eller kär i personen känns inte så bra, varken mot en själv eller mot den man är tillsammans med. Det kan kännas som att man inte "kan dumpa" personen (för att man till exempel tycker att det känns jobbigt att någon kan bli ledsen) men de allra flesta tycker nog att det känns bättre att inte vara tillsammans med någon än att vara tillsammans med någon som inte egentligen är kär/förälskad i en. Det bästa och på sätt och vis snällaste, brukar vara att vara ärlig mot sig själv och den man är tillsammans med, angående vad man känner (eller inte känner).
När det gäller ditt ex och vad du har för känslor för honom, är det svårt för mig att ge dig något riktigt råd. Jag tycker att du ska känna efter vad du har för känslor för honom. Du skriver dels att han har svikit dig, och att han har betett sig dumt, dels att du tycker om honom.
Att prata med någon eller några vänner man har förtroende för kan vara skönt, för att bolla tankar och känslor. Som jag förstår det har du vänner som du kan och har pratat med om det här. I slutändan är det vad du känner och vill som är det viktiga och avgörande.
Hur du än väljer att göra så är det viktigt att du mår bra och att du följer hjärtat och magkänslan, vad känns rätt för dig och vad mår du bra av? Du förtjänar att må bra och att bli behandlad respektfullt och bra.
Du skriver att dina tidigare bästa vänner mobbar dig och att du, när du kom tillbaka till skolan efter resan var den "hatade". Mobbning är aldrig okej, ingen ska behöva bli mobbad. Jag länkar här en sida med bra information om mobbning, vad man kan göra om man blir mobbad, vad som kan vara bra och tänka på och hur och var man kan få hjälp. http://www.umo.se/Vald--krankningar/Mobbning/Om-man-mobbas/
På samma sida finns även några olika telefonnummer som du kan ringa om du vill prata med någon anonymt (till exempel BRIS och Jourhavande kompis). Om du vill prata med någon via nätet kan du chatta på till exempel http://www.tjejzonen.org eller med Fryshusets Nätvandrare (http://www.natvandrare.fryshuset.se/)

Ta hand om dig,
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar