Frågor och svar om självmordstankar

17 Mar 2013, 15:00 223
Annat, 0 år
Question


Hej jag är väldigt deprimerad och tänker på självmord typ varje dag. Jag har skurit mig några gånger men vill ha hjälp jag vill inte fortsätta med detta. De ända jag vill är att vara lycklig men kommer väl aldrig bli det snälla hjälp mig

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Dina bekymmer är långt ifrån ovanliga, det är tyvärr många som känner lika dant. Det är svårt att hjälpa dig så mycket när du inte berättar orsaken till ditt mående, om det hänt något i ditt liv som gör det. Man har alltid rätt att må bra och känna sig trygg, sedd och älskad av andra. Det finns alltid hjälp att få tex hos din skolkurator eller ungdomsmottagningen.

Att skada sig är ingen bra lösning, det är inte ens någon lösning på problemet. Försök hitta andra saker som kan lindra din ångest istället, tex att måla/rita, skriva, ta en promenad med musik, ring en vän eller något annat. Dina ärr som bildas när du skadar dig kommer att finnas kvar, en del kommer aldrig försvinna.

Det är viktigt att du tar hjälp av någon vuxen i din närhet, för dessa tunga saker ska du inte bära på själv. Tänk på att det är ingenting att skämmas över att tänka/känna såhär.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar