Frågor och svar om flytningar och svamp

19 Apr 2001, 00:00 874
Annat, 0 år
Question


Jag har nån vit, lite grynig beläggning runt blygdläpparna. Jag är oskuld så jag kan inte fått det av nån annan. Har tidigare fått förslag att jag inte ska tvätta mig med tvål i underlivet och att jag ska sova utan trosor men det fungerar inte. Finns det något bättre receptfritt sätt??

Svar

Det kan vara en svampinfektion du fått, vilket också kan ge upphov till klåda i underlivet. Medel mot detta finns att köpa receptfritt på apotek. Beläggningen du beskriver kan också vara ett normalt beteende då alla kvinnor har sekret - vitaktig lite grynigt, och som är till för att hålla blygdläppar - slemhinnan fuktig och mjuk. Det ger ett visst skydd mot t.ex. sprickbildning i slemhinnan. Beträffande duscha/ tvätta sig i underlivet så räcker det i regel med enbart vatten, det behövs inga tvålar eller åtminstone sparsamt med tvål. Om det är irriterat ibland kan man använda duscholja/ olivolja på en sminktuss och tvätta runt blygdläpparna och sedan duscha av sig. Då ger fettet i oljan skydd för vattnet som är lite uttorkande i sig. Om du tror att du fått svampinfektion så tag kontakt med din ungdomsmottagning för undersökning.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar