Frågor och svar om välja yrke och studier

24 Mar 2013, 13:00 297
Annat, 0 år
Question


Hej!
Till hösten ska jag börja gymnasiet och jag har verkligen ingen amning om vad jag vill gå och göra! Men har efter mycket om och men bestämt mig för att nog satsa på natur än då för att kunna hålla alla dörrar öppna. Me självklart vet jag också att det kommer bli 3 riktigt tuffa år fulla av plugg. Men min fråga är om man klarar att hålla motivationen uppe under så lång tid som det faktiskt handlar om (3 år) ? Skolan ställer i dags läget väldigt höga krav på sina elever och det nya betygsststemet gör det inte direkt lättare att tro på att man klarar av något.... Får man A på allt inom ett ämne förutom på en grej där men får E så får man ändats betyget D... Så med andra ord är det svårt att klara av att hålla allt uppe i 3 år... Tycker du att ma borde välja något "lättare"? Eller ska man kämpa som ett as? Men jag vill inte bli verken läkare eller forskare .... Jag vill bil flyg ledare . Borde jag gå natur även fast mon utbildning inte kräver det? Jag har inte dåliga betyg , inte alls faktiskt... C rakt i genom med en del a+b . Men min fråga är alltså hur ska jag välja?

Förlåt om jag är otydlig och svamlar runt.. Försår om det är svårt för dig att svara på men jag känner mig lite vilsen

/ Moa

Svar

Hej tjejen!

Jag vet att det kan vara svårt att veta vad man vill när man ska börja på gymnasiet. Jag tycker att du har fattat ett moget och bra beslut att gå en utbildning som kan hålla alla dörrar öppna. Det gör att du inte begränsar dig om du ändrar dig längre fram gällande ditt yrkesval.

Du har rätt.. 3 år är en lång tid! Därför är det väldigt viktigt att bryta ner det i delmål. Du har ett stort övergripande mål som kommer att ta dig tre år att fullborda. Men vad händer på vägen dit? Jo, det kommer att vara läxor, prov och andra aktiviteter som måste klaras av. Så börja med att fokusera på dina delmål istället. Sätt upp mål för första kvartalet och kämpa för att nå dit, då blir det inte lika övermäktigt som när man fokuserar på slutmålet!

Lycka till!

Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar