Frågor och svar om klåda

23 Apr 2001, 00:00 518
Annat, 0 år
Question


Hej!!! Jag har en slags "hudsjukdom" (tror jag att det är). Jag har haft det sen jag var 3 år och fick diagnosen Ärrbildning i bindväven och det var 19 år sedan. Jag har liksom ganska stora bruna fläckar på ryggen och sidan i midjan men de har liksom börjat bli som gropar nu på de senaste 4 åren och jag även får kramp i musklerna under och de musklerna är även "svagare/vekare" än de på motsatt sida vilket gör att jag ofta får ont i ryggen. Är det möjligt att det är Morfea??

Svar

Morfea är en lokaliserad sk sklerodermi men leder inte till PSS (progressive systemic sclerosis). Morfea ger lokaliserade utslag blålila missfärgning, ibland med klåda, uppträder varsomhelst i kroppen. Den kan vara kronisk och kan möjligen involvera fingrar men inga stora kroppsdelar eller muskler. Morfea påverkar inte heller interna kroppsdelar. Misstanken således ligger inte åt Morfea-diagnosen. Men från din beskrivning är det bra med en läkarkontroll, inte minst för att kartlägga om det föreligger progression i din sjukdom eller om det hela är nu stationärt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar