Frågor och svar om hiv

23 Apr 2001, 00:00 375
Annat, 0 år
Question


Jag undrar när man skall vara orolig för hiv? Jag har haft oskyddat sex, men bara med svenska killar här i Sverige. Hur stor är risken då?

Svar

Man ska vara orolig för HIV vid varje oskydd sex om man inte vet säkert att sexpartnern har HIV-infektion eller inte. Det uppskattas att risken är mellan 0.03 och 0.3 vid varje samlag om en av sexpartnern är HIV smittad. Risken att du träffar HIV-smittad partner i Sverige är betydligt mindre än t.ex. i Estland. Detta betyder inte att oskyddad sex i Sverige är riskfritt. Kolla om dina tidigare sexpartners är HIV-fria eller ej. Kom ihåg att sluta ha oskyddad sex med någon som inte du känner eller med någon som du inte vet säkert att person har inte HIV-infektion. Undvik att ha flera sexpartners.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar