Frågor och svar om tankar kring homo-bisexualitet

24 Apr 2001, 00:00 159
Annat, 0 år
Question


Jag är homo, vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Egentligen ska du inte göra så mycket annorlunda med ditt liv, än vad du skulle göra om du inte var homo. Att försöka leva ditt liv på ett för dig så bra sätt som möjligt är vad som gäller för dig liksom för alla människor. Det kan kanske låta som ett dumt och självklart svar, men i mitt arbete med människor som haft olika problem med sin sexuella läggning är det just detta som varit min ledstjärna i mitt arbete oavsett vad patienten haft för problem. För enligt min erfarenhet är det inte alls så lätt att leva så gott man kan, (vilket psykologiskt är alla människors rätt så länge det inte skadar någon annan), när man har en sexuell läggning som avviker från majoritetens (de flestas).

Gång på gång påminns man om det i kontakten med omgivningen, och då är det lätt att man börjar se på sin sexualitet som en typ av handikapp (vilket är totalt fel!) som hindrar en själv från att leva ett ”vanligt” liv. Homosexualiteten blir då lätt som en broms i livet vilken dyker upp ständigt och jämnt. Att vara homosexuell innebär att man inte har den vanligaste sexuella läggningen (som ju är heterosexuell) punkt slut. Resten är av ditt liv är hur vanligt som helst… För hur många aktiviteter under dagen handlar om vår sexuella läggning i det svenska samhället..?! Inte speciellt många. När det gäller den sexuella läggningen oavsett hur den ser ut, är det största problemet att finna en partner att dela sitt liv med. Och det problemet är inte lätt för dom flesta av oss. Hur många nedbrutna och förtvivlade heterosexuella har jag inte träffat i mitt arbete av den enkla anledningen att de av olika själ inte fått tag på en partner…

Vad jag alltså vill säga dig med detta är att omgivningens fördomar kommer du sannolikt alltid att få dras med, MEN det allra viktigaste är hur du själv ser på dina chanser att leva som en vanlig människa med den näst vanligaste (tror jag i alla fall) sexuella läggningen. Låter du de människorna med fördomar bestämma hur du själv ser på dina chanser att leva ett gott liv.., ELLER.., låter du dom fördomsfulla människorna behålla sina fördomar för sig själva och satsar på att leva ditt liv så gott du bara kan med den näst vanligaste sexuella läggningen…?!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar