Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

2 May 2001, 00:00 143
Annat, 0 år
Question


Jag gick hos en psykolog, sen slutade hon och jag saknar henne jätte mycket vad ska jag göra??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Tyvärr är det inte så ovanligt att man hamnar i din situation eftersom psykologer pensioneras eller byter tjänster precis som alla andra yrkesarbetande. Ofta knyts patienten (du) väldigt hårt till sin psykolog eftersom arbetet ni gör tillsammans, sträcker sig över en längre tidsperiod och handlar om känsliga och högst personliga saker som patienten (du) inte är van vid att prata om med någon.

I ditt fall skulle jag ställa mig frågan om de problem som du och din psykolog arbetade med är okay idag. Blir ditt svar ja på den frågan handlar det om att du saknar din psykologs sällskap/stöd, dvs någon som lyssnar och bryr sig osv. Och då tycker jag att du liksom får vårda ditt minne av er tid tillsammans och låta det vara så, om du förstår vad jag menar…

Blir ditt svar nej, råder jag dig att ta kontakt med BUP eller vuxenpsyk igen (eller stället där du gick hos din ”gamla” psykolog). Då tycker jag att du ska försöka få tag i en ny psykolog. Det är inte alls lätt att byta psykolog, men det brukar gå bra med tiden. Du får ge dig själv och din nya psykolog några månader, så går det säkert bra.

Avslutningsvis vill jag säga att det inte är säkert att du får en ny psykolog bara för att du önskar det (köerna brukar vara långa). Man kommer antagligen först att göra en bedömning av hur ditt eller dina problem ser ut idag innan man bestämmer hur fortsättningen ska se ut. Men som sagt blir ditt svar nej på frågan, råder jag dig till att ta kontakt…

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar