Frågor och svar om p-piller

3 May 2001, 00:00 150
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 25 år som har lite funderingar kring preventivmedel. Jag har tidigare ätit Trionetta 21 i ca 6 år, men de sista 4-5 mån fick jag mellanblödningar som jag inte haft tidigare. Därför fick jag byta till Follimin som í det fallet har fungerat bättre. Men jag är inte sådär jättepigg på att fortsätta äta p-piller eftersom min mamma fick en blodpropp och gick bort. Och då fick jag även reda på att hon hade diabetes. Men barnmorskan som jag var hos sa att det var ingen fara, men jag är ändå lite orolig. Så läste jag om en ny hormonfri spiral i plast som skulle heta Multiload som man kunde ha om man inte fått barn. Tror du att det kan vara ett alternativ för mig? Nackdelar? Tack på förhand.

Svar

Man ska inte äta kombinerade p-piller då mamma, pappa eller syskon haft blodpropp. Risken är då ökad för dig att få blodpropp. Det finns en spiral som heter Multiload ( kopparspiral ) och som är hormonfri. En sådan typ av spiral ger dock i regel ökad mens och mera ont samt även en ökad risk för uppåtstigande infektioner, speciellt vid partnerbyte. Hos kvinnor som lever i en stabil relation är sannolikheten för infektion liten.
Det finns en annan spiral som heter Levonova och som innehåller ett hormon som heter gestagen. Den kan användas även om ens mamma haft blodpropp. Denna spiral ger en sparsam mens och oftast ingen mensvärk. Risken för infektioner är också lägre än vid användande av kopparspiral.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar