00-talets skönaste svenska internetkändisar

På 00-talet dök en ny typ av celebriteter upp: YouTubekändisen. Folk som, på ett eller annat sätt – medvetet eller omedvetet – har blivit kända på internet, främst genom videosajten YouTube. Här är 00-talets skönaste svenska internetkändisar. Amanda skulle köpa kräftor En modern klassiker. En bloggare vid namn Amanda ville genom sin traditionsenliga videodagbok berätta för sina tittare/läsare att hon och hennes syster skulle gå till affären och köpa kräftor (hon till...

På 00-talet dök en ny typ av celebriteter upp: YouTubekändisen. Folk som, på ett eller annat sätt – medvetet eller omedvetet - har blivit kända på internet, främst genom videosajten YouTube. Här är 00-talets skönaste svenska internetkändisar.

Amanda skulle köpa kräftor

En modern klassiker. En bloggare vid namn Amanda ville genom sin traditionsenliga videodagbok berätta för sina tittare/läsare att hon och hennes syster skulle gå till affären och köpa kräftor (hon tillägger också, en aning rebelliskt, att hon är en månad för tidigt men att hon inte bryr sig!) Denna triviala information leder till ett filmklipp som är nästan två minuter långt.
Amanda verkar trivas så bra där framför spegeln i badrummet att hon aldrig riktigt vill sluta filma. Hon har inte så mycket att tillägga, men fan, hon ser ju så bra ut där i det där schysta ljuset framför badrumsspegeln och önskar att det här ögonblicket aldrig ska ta slut. Hon gör därför så gott hon kan för att fylla ut tiden - främst genom en rad mycket originella läten.

Klippet är dock en aning mystiskt, är det på riktigt eller är det en parodi? Många har åsikter men ingen verkar veta riktigt säkert.

Vem vare som kasta?
Det finns inte många klipp på Internet som har gett upphov till så många parodier som den lilla filmsnutten om den – inte helt politiskt korrekt – så kallade Skogsturken. Det var en ljummen vårdag 2002 och två kompisar var på Djäkneberget i Västerås och kastade frisbee. De hade blivit ganska duktiga på det vid det här laget och bestämde sig därför för att föreviga denna till synes oskyldiga stund med hjälp av en videokamera.
Den ena av vännerna blev dock lite väl övermodig och slungade iväg frisbeen mot ett skogsparti där en (möjligtvis något förfriskad) man och hans vän kom vandrande ur skogen. Frisbeen råkar träffa mannen så olyckligt att han spiller ut sin drink över ärmen på sin (fucking) skjorta och kraftig irritation uppstår. Ordväxlingen som följer är, som man brukar säga, historia.

”Kom igen nu Britt-Marie”-mannen
Denne man från Linköping var tillsammans med sina goda vänner och festade på krogen Otten i Norrköping. Som det ser ut på klippet hade det blivit några drinkar, kanske till och med några shots. Samtidigt befann sig en reporter från Vimmel-tv där och gjorde ett reportage, varpå mannen från Linköping plötsligt fick en stor lust att hälsa till sin mor Britt-Marie. Hon brukade ju sitta där hemma och titta på just Vimmel-tv! Det var väl gulligt och omtänksamt av honom, men vad var hälsningen egentligen? Han knuffade bort sin vän (som invände med ett ”naej”) och framförde sitt viktiga buskap: ”Kör för fa-an! ”
Alejandro Fuentes-Bergström
Tygapan Alejandro var från början ett inslag i SVT:s program Humorlabbet. Hans berömmelse kom dock först när han slängdes upp på YouTube, och han blev sedermera så populär att de tog med honom som rådgivare i musikprogrammet Popcirkus. Det är svårt att sätta fingret på vad som är så roligt med honom, det kan vara krocken mellan att han talar om ett sånt tråkigt ämne som ordning, pärmar och mappar - och att han faktiskt är en tygapa med chilensk brytning. Jag har dock upptäckt (efter efterforskningar i umgängeskretsen) att vissa tycker att det är en av de roligaste saker som visats på Youtube, medan andra bara skakar på huvudet och inte riktigt förstår grejen. Som du förstår tillhör jag den förstnämnda grupperingen.
Sean Banan
Inför dansprogrammet Floorfiller skulle deltagaren Sean Banan få ett par snabbfrågor av TV3s reporter. Och ja, det blev bara … konstigt.
Nattliv-spyan
Det här klippet har nog varenda svensk stått kring en dator på en förfest och flabbat åt. Eva Nazemson på hitta ordet-programmet Nattliv gjorde sig både känd (och beundrad) över hela världen medelst en direktsänd kaskadspya.
Supa sig redlös-mannen
När TV4 skulle göra ett reportage om Valborg och fylla gjorde de korta små intervjuer med några personer på stan. Och vad hade man svarat om man hade varit med i rikstäckande TV och fick chansen att uttala sig om alkohol? Kanske något diplomatiskt och moraliskt som ”Det är synd att det blir så stökigt, det är samma visa varje år” eller ”Ungdomar borde lära sig ha kul utan sprit”. Den här killen hade dock inga planer på att vara lika blygsam eller strömlinjeformad. Just där, just då, sa han precis vad han tyckte. Det är givetvis inte bra att han förespråkar alkohol, men det är på något vis väldigt skönt att någon för en gångs skull vågar visa sig så grymt osvensk.