00-talets största modemisstag

Allt skall kluras ut, listas och bombardera löpsedlarna världen över i slutet av året. Personligen har jag valt att lägga energin på att gå igenom de misslyckade försöken till mode som begåtts det senaste decenniet. För det finns vissa modemissar som begås kollektivt, alla minns vi väl Buffaloskorna, tatueringshalsbanden, jazzbyxorna och de uppblåsbara väskorna från 90-talet? Vissa av er kanske även minns träningsoverallen och hockeyfrillan på 80-talet samt 70-talets fransiga ...

Allt skall kluras ut, listas och bombardera löpsedlarna världen över i slutet av året. Personligen har jag valt att lägga energin på att gå igenom de misslyckade försöken till mode som begåtts det senaste decenniet.

För det finns vissa modemissar som begås kollektivt, alla minns vi väl Buffaloskorna, tatueringshalsbanden, jazzbyxorna och de uppblåsbara väskorna från 90-talet? Vissa av er kanske även minns träningsoverallen och hockeyfrillan på 80-talet samt 70-talets fransiga jackor och utsvängda jeans. Även om man inte upplevde dessa trender är det något som satt spår i vår historia.

Nedan listar jag 00-talets största mode- och trendmissar utan större inbördes ordning.

Truckerkeps

Foto: Shock webbutik
Ta av dig din truckerkeps, lystring!
Ta av dig din truckerkeps, yes!


Ja Snook, jag håller med. Ta av dig din truckerkeps. Är du inte en Truck Drivin' Man som i Lynyrd Skynyrds låt från ´87 så skall du inte heller bära en truckerkeps. Ungefär som att gå omkring med ett stetoskop kring halsen på stan, a big no-no!

Moon Boots
Skorna härstammar från 70-talet, och borde VERKLIGEN ha stannat där, bland flower power, fransiga indianinspirerade jackor och pannband, där hör de hemma. Alternativt på en eskimå.Svettband
Sverige har tydligen väldigt många lovande tennisspelare, eller hade i alla fall för några år sedan. Varenda kotte sprang omkring med svettband kring handlederna. Helst skulle de vara någon slogan eller logga på de handduksliknande armbanden. Kan de ha varit en landssträckande svettepidemi som var orsaken till detta konstiga mode bland ungdomarna? Nej, lämna svettbanden till proffsen säger jag.

Shutter Shades

Herregud, vad tänkte egentligen uppfinnaren till de just nu så populära Shutter Shades? Jag har en kvalificerad gissning och den lyder såhär ”Jag skapar något så opraktiskt som möjligt och ser ifall jag kan lura i världen att sätta på sig dem, och betala för det. Det hade varit kul att se alla idioter vandra runt halvt blinda och med ett utseende liknande en utvecklingsstörd insekt”. Det kan låta som något ingen någonsin skulle lyckas med, men han skrattade garanterat hela vägen till banken.

Kinesiska tecken - tatuering
Räknas egentligen inte till mode på det sättet att det inte är något tillfälligt, som går att kasta bort, titta tillbaka på och undra; ”Vad fan tänkte jag egentligen?” Men kinatecken förtjänar hursom en plats på min lista.

För vad kan passa bättre än något som förmodligen kommer resultera i en konversation tio år senare där det kommer fram att tecknet i nacken som man trodde betydde Modig egentligen är tecknet för lättlurad, åsna eller kanske illaluktande diarré.

Foppatofflor
Något som absolut borde göras olagligt, eller i alla fall designas om, är Clogs även kallade Foppatofflor. Visst, de är extremt bekväma. Visst, de är otroligt lätta. Visst, de är perfekta arbetsskor och visst, de passar jättebra till mjukisbyxor, bakfylla och apelsinjuice. Men de är GROTESKT fula och så fort man passera tröskeln med dessa placeras man i samma klass som par i matchande träningsoveraller.

Jobbet, fine! Placera skorna på lagret, omklädningsrummet eller precis vart du vill, PÅ jobbet. Men i verkligheten hör Foppatofflor inte hemma, så är det bara.Leggins under shorts/tights
Sommaren 2006 sköljde en ny trend in över Sverige och tog stad efter stad i sitt grepp. Den trenden var självklart leggins under shorts, och helst kortkorta, avklippa, jeansshorts som förmodligen skulle visa större delen av bärarens bakdel om legginsen inte var där och räddade dagen.

Men faktum kvarstår, att använda leggins under shorts motarbetar totalt meningen med ett par shorts. Det är som att använda strumpor i sandaler - totalt meningslöst och bara acceptabelt om man är 40+ utan något intresse i att inte se ut som en idiot.

Strumpor över byxorna
När de kommer till de flesta modemissarna under 00-talet så är det flest tjejer som gått i fällan, men det här är ett klassiskt misstag som begås av precis lika många killar som tjejer och som ännu inte tappat sitt grepp om befolkningen. Vi bor inte i ett land med monsunregn eller på stranden, vi behöver inte rädda byxorna undan väta.

Det här är faktiskt något reserverat för skejtare, BMXare, ninjas och Tintin så ... gör om, gör rätt!

Gummibandpojkarna/Boois/PJs
Nej, nej och bara nej. Jag tycker faktiskt inte att något mer behövs sägas om denna trend som misslyckades redan innan den trädde i akt. Och alla svenska killar som vandra omkring såhär as we speak;

Gå hem, lämna över gummisnoddarna till lillsyrran, skänk bandanan till Röda Korset, köp ett par passande jeans på postorder och sluta förpesta alla väggar du råkar luta dig mot med 50 liter Dax Vax i håret för att se ut som en Pokémon.

De säger att en bild säger mer än tusen ord, jag säger att en video säger allt som behöver sägas i frågan.
Överdimensionerat bälte precis under brösten
När den här trenden startade var det som att kliva direkt in i en wrestlingmatch. Överallt hade vi kandidater till WWE (World Wrestling Entertainment). Wrestling är till för tv och enstaka besök i Las Vegas - inte för stadens gator så nej, jag säger bara nej.

Whats up med
Whats up med "morrhåren"?
Founditionöveranvändning + Idominsalva som läppglans
Ett fenomen som på senare tid blivit ett medvetet mode, ni vet de där fjortisränderna som man från början trodde berodde på för lite tid framför spegeln och för lite kunskap om sminkets färgskala och användning? Den där Idominsalvan, smetad på läpparna och en halv centimeter utanför, som man antog var resultatet av tillfällig fattigdom och resonemanget "man tager vad man haver från mamma och pappas badrumsskåp".

Det är tydligen inte ett resultat av varken det eller slarvighet utan ett medveten val, att se ut som en okunnig 13-åring har tydligen aldrig varit så tilltalande som på 00-talet.

Nätlinnen/Nätbrynja
Kassler någon? Inte? Nej, jag tänkte väl det. Vad tänkte svenska folket egentligen på 2003 när denna trend härjade som pesten? Jag har funderat ut ett antal olika teorier, bland annat att det handlade om någon sorts latent riddare i nöden-önskan där en nätbrynja för 49.90 på Obs skulle representera medeltidens modiga riddare med sina tunga rustningar. Men tyvärr killar och tjejer, i en nätbrynja räddar man ingen. Man borde istället koncentrerat sig på att rädda sig själv, genom att kasta och glömma bort alla spår av att nätbrynjan någonsin existerade!

Det finns många modemissar att minnas från 00-talet och vi kommer aldrig att få glömma dem, fotografier som förut kunde gömmas undan i en skokartong längst in i garderoben ligger numera till allmän beskådan på internet.

Modebloggarna med sina "Dagens outfit" kommer finnas kvar som ett bevis på 00-talets dåliga smak och framtida generationer kommer skratta. Och skratta lite till. Och förmodligen ligga på golvet i en ännu större skrattattack. Men vet ni vad? Det kan i alla fall jag unna dem. För även deras generation kommer begå modemissar, det hör till!