10 saker som händer i film men aldrig i verkligheten

1. ”Hej då” är överskattatVi börjar med det mest klassiska exemplet. Karaktärer säger aldrig ”Hej då” till varandra när de pratar i telefonen. Aldrig någonsin. Ok, jag har sett ett fåtal väldigt känslosamma scener där ett par pratar med varandra för allra sista gången och melodramatiskt snyftar fram ett ”Bye”, men annars – aldrig. Har du provat att göra så i verkligheten? Har du någon gång fått det att låta naturligt? 2. Att stämma träff verkar så enkelt...

1. ”Hej då” är överskattat
Vi börjar med det mest klassiska exemplet. Karaktärer säger aldrig ”Hej då” till varandra när de pratar i telefonen. Aldrig någonsin. Ok, jag har sett ett fåtal väldigt känslosamma scener där ett par pratar med varandra för allra sista gången och melodramatiskt snyftar fram ett ”Bye”, men annars - aldrig. Har du provat att göra så i verkligheten? Har du någon gång fått det att låta naturligt?

2. Att stämma träff verkar så enkelt
Pratar man i telefon med någon i verkligheten och ska träffas brukar man åtminstone komma överens om plats och klockslag. Men inte i filmen, där är det inte ovanligt att det låter:
”God damn I’m hunted by a gang of fuckin’ maniacs! Let’s meet and I’ll tell you the details”
”Okey!”
*Klick*

3. Den något udda behandlingen av whiskey
Du vet hur det brukar se ut: Protagonisten släntrar, oftast efter någon typ av nederlag, in på en folktom bar, daskar en skrynklig sedel i disken och beställer en rökig whiskey. Han sippar lite på den, alternativt sveper den hel, och går sedan ut. Är det någon som gör så här i verkligheten? Brukar man göra så när man är ledsen? Är det inte bara ännu mer deprimerande?4. Ta min bil vetja
Filmkaraktärer verkar inte jätterädda om sina fordon, för trots att de besöker de allra mest uzi-täta Brooklyn-delarna låser de aldrig sin bil när de ska gå in någonstans. Själv brukar jag låsa bilen bara när jag ska iväg och hämta en parkeringslapp ungefär 20 meter därifrån.

5. Nyhetstajmingen
Om man inte heter typ Madonna eller Benedictus XVI skulle man nog lyssna lite extra noga när ens namn nämns på nyheterna. Mördare på film upplever dock alltid något av följande två scenarier: Råkar de ha teven påslagen stänger de av den så fort deras namn nämns i rutan. Just mördare tycker man borde ha lite extra intresse av att veta vem som följer efter dem, men tydligen inte. ELLER så visar denna nyss nämnda mördare en osannolik tajming genom att slå på teven just när nyhetsinslaget - som handlar om dem! - börjar.

6. Den magiska skolringklockan
Utspelas en scen i ett klassrum reser sig eleverna direkt när de hör att klockan ringer. Inget konstigt i det kanske, men när det å andra sidan filmas utifrån skolan ser man att alla springer ut på trapporna i exakt samma stund som klockan ringer.

7. De skjutglada bovarna
Det här med att skurkarna brukar avlossa löst räknat två miljarder skott mot hjälten utan att den träffas (hälften av skotten hamnar i stället på ett trappräcke) behöver jag kanske inte ens nämna. En lika konstig sak är att hur många stjärnor på jackan eller militärutbildningar i bagaget de här superskurkarna än besitter skjuter de alltid med full automat. Hur många actionscener har du sett där bovarna skjuter en eller ett par kulor i taget?

8. Mörkrädda bilförare
Oavsett om det är en lugn dialogscen i en bil eller om karaktären är förföljd av halva USAs torpeder körs det alltid med kupélyset tänt.

9. Stökiga poliser är alltid de bästa
Riktigt komplicerade fall löses bara av en polis som blivit sparkad eller fråntagen fallet han ska lösa.

10. Datorprogrammen från framtiden
Jag har visserligen aldrig sett en tvättäkta hacker arbeta i verkligheten, men jag tvivlar på att det ser ut som i filmerna där de använder futuristiska 3D-program i vilka det flyger förbi siffror och bokstäver i bästa Matrix-anda. När de sedan lyckas hacka sig in i något svinhemligt NASA-system kommer det upp en grön ruta och en kvinnoröst som säger ”Access granted”, varpå de får upp en tredimensionerad karta över byggnaden de ska inta.

11. Bilar utan ABS (Tillagt av Nils Wikner.)
En sann bilfreak som yours truly vet att efter 1978, då Mercedes Benz gjorde ABS möjligt för personbilar genom deras S-modell, har samtliga bilar detta som standard. Detta system är mer känt som Anti-lock braking system, en säkerhetsfunktion som förhindrar hjulen att låsa sig vid kraftig inbromsning. Av någon anledning har denna briljanta uppfinning aldrig funnits i bilvärlden, ty varje gång en bil bromsar/sladdar/svänger/rivstartar, så låser, tjuter och slirar helt åt helvete.

12. Att man springer upp för trappan (Tillagt av Alexandra Algerydh.)
En galen man med djurmask för ansiktet och en tvåmeters kvin jagar mig runt köksbordet i mina föräldrars lyxvilla. Plötsligt lyckas jag ta mig ut i hallen och ställs inför valet att antingen springa upp för trappan till övervåningen, utan utvägar, eller ut på gården och vidare till nästa granne. Det är även känt som valet mellan liv och död. Trots detta verkar filmtjejer ha en obotlig dödslängtan och lika många hjärnceller i skallen, som textilfiber i sina genomskinliga nattlinnen.

Har du några egna exempel?